Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За търговия с оръжие: Съдът остави в ареста двама от Димитровград, единият е бивш полицай

23 юли 2024, 18:22 часа • 708 прочитания

Окръжният съд в Хасково остави в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ двамата димитровградчани, задържани при акция на ГДБОП, предаде БТА.

Те са с обвинения за притежание и търговия на огнестрелни оръжия, части и патрони за тях, въпреки поисканата промяна в по-лека мярка от техните адвокати и самите подсъдими.

Николай Колев (42 г.) и Димитър Кехайов (58 г.) бяха арестувани от служители на ГДБОП на 16 юли т.г., а за акцията властите съобщиха на следващия ден.

Повдигнатото срещу Колев обвинение е, че в периода от 27 март 2024 г. до 4 юли 2024 г., в градовете Димитровград и Първомай е продал огнестрелни оръжия и боеприпаси на лица, които нямат разрешително за притежаването им. Освен това самият той е притежавал огнестрелни оръжия и боеприпаси в голямо количество, без разрешително.

Още: Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

В съдебна зала днес той се разкая за деянието и поиска по-лека мярка, като обясни, че има медицински причини за това си желание.

Димитър Кехайов е обвинен за притежание на оръжие без разрешително също в големи количества. В залата днес стана ясно, че преди 20 години той е бил 11 години част от системата на МВР като полицай.

Проверката срещу него е започнала след сигнал, а Кехайов е съдействал на служителите на ГДБОП и дори сам ги отвел до дома си, знаейки, че в него има оръжия. Адвокатът му подчерта, че откритите оръжия са „страст“ на Кехайов и разясни пред съда, че подопечният му ги колекционира от 1989 година насам.

Още: ГДБОП задържа двама с 30 килограма марихуана в София (СНИМКИ)

„Бил съм отличен служител в системата на МВР дълги години, синът ми също е полицай. Помагал съм и ще помагам на полицията и занапред“, каза в своя защита пред съда Димитър Кехайов.

Въпреки това той и Николай Колев остават в ареста. А определението днес на Окръжен съд - Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес