Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 8 месеца в София са заловени над 4000 нелегални имигранти

14 септември 2016, 19:15 часа • 920 прочитания

Над 4000 нелегални мигранти са заловени от полицията в София за първите 8 месеца на годината, а това е с 50 на сто по-малко от същия период на миналата година.

Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Болшинството от заловените са млади мъже от Афганистан. Повечето от задържаните не искат убежище тук и им е дадена възможност за доброволно напускане на страната, обясни още Маринов и уточни, че за последните няколко дни се наблюдава спад в броя на задържаните.

В полицията в София са получавани сигнали за нападения на мигранти над жени, но след проверката им те не са се потвърждавали, каза още комисар Маринов:

"Имаше момент, в който може би имаше заразяване от случаите в Германия и така нататък, но пак казвам, че сигналите, които са подавани, са проверявани и не се потвърждават", коментира той.

Най-често в столицата се хващат нелегални мигранти от Афганистан, по-малко са сирийците, които са семейства. Старши комисар Младен Маринов подчерта, че масово чуждите граждани носят в себе си хладно оръжие:

"Наркотици не сме откривали. Основно откриваме хладно оръжие, което обаче не е забранено от закона. Като цяло тяхната народопсихология предполага притежание на такъв вид оръжие, но нашите граждани не правят изключение. Като че ли по-голямата част от младежите, почти всеки вече е въоръжен с ножче или предмет, за който казва, че го ползва за самозащита, но знаем, че те могат да се използват и за нападение", подчерта още Маринов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес