Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВВС страда от системни проблеми и недостатъчно нальоти: Анализ на бивш летец

16 октомври 2024, 07:59 часа • 1807 прочитания

При летенето винаги има риск и при полети на по-малка височина, рискът за авиокатастрофа и военен инцидент е по-голям. Натрупването на компромиси и преминаването от малка на пределно малка височина, е довела до фатален резултат от цялата ситуация на "Граф Игнатиево"

Tова заяви проф. Димитър Недялков, бивш летец, а преподавател във Военната академия "Г. С. Раковски". 

Още: Министерство на отбраната представя резултатите за инцидента с падналия самолет на "Граф Игнатиево"

Проф. Недялков бе категоричен, че човешки грешки са натрупани във Военновъздушните сили - нальотът и часовете са недостатъчни. 

Пред БНТ генерал-лейтенант Цанко Стойков коментира, че официалният доклад за катастрофата е коректен и дава яснота какво е станало. Стойков обаче поясни, че не се е запознал с целия доклад, но от разбраното публично досега той счита, че ситуацията е ясна. По думите му, вероятно загиналите пилоти не са катапултирали, защото до последно са смятали, че всичко е наред - но това той каза, че е негово мнение. Той определи като "евентуална възможност" информацията, че пилотите са имали 1 секунда, за да катапултират.

От какво "боледуват" Военновъздушните сили?

Недялков посочи, че проблемът на авиацията и военната авиация е системен - начинът, по който системата е форматирана и не може да функционира пълноценнно. Това налага стриктен анализ не за последните 3 години, а за последните 30 години - в момента се събират плодовете за случилото се през последните десетилетия, коментира той в студиото на bTV. 

Според него проблемът, от който страда ВВС е системен и касае отбраната на страната. Светът се намира във все по-сложна обстановка и системата да бъде приведена в състояние, което хората да имат професионален и социален стандарт в условията на мир, кризи и война. Хората, които в последните години са заемали важни държавни длъжности нивото им на управленски потенциал, не е отговаряло на това, което системата представлява, изтъкна проф. Неделяков. 

Военните ще го отнесат

Все още не е завършила работата на комисията, която проучва въпросът с наказателната отговорност, посочи генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Проф. Недялков смята, че изпълниятелният състав на военните сили са поставени като заложници на грешните решения, които са се взимали през годините. 

Проф. Недялков разкритикува и голяма част от законите в България, които пречат пряко за поддържането на военната техника в страната. Той даде пример със Закона за обществените поръчки. 

На проф. Недялков му се иска да се направи системен анализ затова какво се е случило през последните 30 години във Военновъздушните сили, като пропуските да не бъдат отминати, а понесени с отговорност от съответните хора. 

Проф. Димитър Недялков е на мнение, че военните ще отнесат вината за тежката катастрофа на авиобаза "Граф Игнатиево".

Още: Загиналите пилоти в Граф Игнатиево имали около 60 часа нальот за тази година

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес