Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучков: Издирването на Сертов не е струвало 500 хил. лв.

13 януари 2015, 10:54 часа • 11247 прочитания

Абсурд е да се твърди, че издирването на Сертов е струвало 500 000 лева. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков коментира Вучков. В министерството не е имало предварителна информация, че съпругата и братът на бившия шеф на ДАНС тръгват да се срещат с него в чужбина.

Министърът коментира: "Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно едно облитане. Обаче половин милион!? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори. Но, наистина, най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят общо взето дори преди 1 месец беше приключил".

Вероятно към обяд МВР – Пазарджик ще даде специален брифинг под ръководството на Окръжната прокоратура с повече информация за убийството на Татяна Стоянова. Засега се разглеждат всички версии. В МВР нямат информация да са отправяни заплахи към шефа на политическия кабинет на кмета на Пазарджик, обясни Вучков. 

Той добави: "Прокуратурата трябва да говори в такива случаи, защото, каквото и да сподели човек пред медиите, е следствена тайна. Обезпечили сме процесуално-следствените действия, вещи лица, поемни лица,, разследващи полицаи. Съвместно с прокуратурата работят от снощи, както във всеки един случай".

Според Вучков министърът не да бива говори за конкретните дела, за които се грижи професионалното ръководство, а за политиките във ведомството. Той сподели, че откакто е на поста, не е имал случай някой да настоява за конкретно назначение в системата. Ако има промяна в Закона за МВР, министърът ще настоява да се обсъждат поне 3 имена преди назначаване на поста "главен секретар".

Спорът за охраната на границата ни от армията беше определен като "много безсмислен".

В тази връзка Вучков обясни: "Никога не е ставало дума за това с танкове, с БТР-и, с извадени оръжия някой да стреля по бежанци или срещу турските власти. Никога не е ставало дума за това! Въпреки всичко, аз си оставам на мнение, че няма нито законодателен проблем, нито организационен, армията да помага на полицията за осъществяване на гранично наблюдение. Нищо повече. Тъй като в момента няма такава сериозна необходимост, за момента ще се справим със собствени сили – на МВР и на гранична полиция, но утре на Министерски съвет ще взема конкретен график. Преди да говорим за хора, трябва да се свършат много други неща – няма пътища. С Министерство на земеделието започваме да изграждаме една артерия от пътища успоредно на браздата и в подходите към нея около 100 км. За това ще са необходими няколко седмици докъм 2-3 месеца. Независимо дали ще бъдат гранични полицаи, бежанци или армейци, те трябва да се движат по сравнително безопасни пътища. След това правим график за удължение на инжинеро-техническото съоръжение. Там има много тежки административни процедури. Едва след това ще мислим дали трябва да усилваме периодично състава на "Гранична полиция" с допълнителен човешки ресурс".

Изпращането на близо 1000 полицаи от вътрешността на страната по границата поражда големи проблеми, призна министърът. Хората не могат да ползват отпуските си, нито да работят по преписките си в съответните РПУ.

поред  Вучков спорът за охраната на границата ни от армията е "много безсмислен":

Никога не е ставало дума за това с танкове, с БТР-и, с извадени оръжия някой да стреля по бежанци или срещу турските власти. Никога не е ставало дума за това! Въпреки всичко, аз си оставам на мнение, че няма нито законодателен проблем, нито организационен, армията да помага на полицията за осъществяване на гранично наблюдение. Нищо повече. Тъй като в момента няма такава сериозна необходимост, за момента ще се справим със собствени сили – на МВР и на гранична полиция, но утре на Министерски съвет ще взема конкретен график. Преди да говорим за хора, трябва да се свършат много други неща – няма пътища. С Министерство на земеделието започваме да изграждаме една артерия от пътища успоредно на браздата и в подходите към нея около 100 км. За това ще са необходими няколко седмици докъм 2-3 месеца. Независимо дали ще бъдат гранични полицаи, бежанци или армейци, те трябва да се движат по сравнително безопасни пътища. След това правим график за удължение на инжинеро-техническото съоръжение. Там има много тежки административни процедури. Едва след това ще мислим дали трябва да усилваме периодично състава на "Гранична полиция" с допълнителен човешки ресурс.

Изпращането на близо 1000 полицаи от вътрешността на страната по границата поражда големи проблеми, призна министърът. Хората не могат да ползват отпуските си, нито да работят по преписките си в съответните РПУ.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес