Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тя е като мъртва": BBC говори за връзката между Ружа Игнатова, Таки и Къро (ВИДЕО)

03 юни 2024, 11:30 часа

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова е най-издирваната жена от ФБР. Тя открадна милиарди, след което изчезна. Нови доказателства разкриват какво може да се е случило с нея. Изчезнала ли е или е убита? Разсладване на BBC, продължило пет години, се опитва да отговори на този въпрос. Медията потвърждава за връзка на Ружа Игнатова с Христофорос Аманатидис - Таки и Красимир Каменов - Къро, но ето до какъв извод е стигнало разследването относно това дали Игнатова е убита или не. 

Реклама

Връзката на Таки с Игнатова

Ричард Райнхард, който започна разследването на OneCoin за Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, разказва пред BBC за ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично. Това е човекът, на когото е възложена ролята да охранява Игнатова - Христофорос Аманатидис, по-известен като Таки. Според информацията тя е плащала по 100 000 евро месечно на наркобоса.

"Таки се появяваше повече от веднъж. Това беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - юридически лица от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България, но не го назоваха. "Имаме доказателства, че един много значим, ако не и най-плодотворният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin – служил е като лична охрана на Ружа Игнатова", каза помощник-адвокат, цитиран в материала на BBC. Още: Ревността помага на Ружа Игнатова да избяга на ФБР - засега (ВИДЕО)

Според Райнхард Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят. „Това е като престъпник с бяла якичка, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди". Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди Ружа Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки.

Съгласно документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици. В родната си България Таки има почти митичен статут - Ел Чапо или Пабло Ескобар. Той е заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и контрабандист на наркотици. Той и сътрудниците му са били разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил успешно изправен на съд в България за каквото и да било. "Когато говорим за Таки, той е шефът на мафията в България. Той е изключително силен", казва бившият български заместник-министър на земеделието и храните Иван Христанов, който през 2022 г. разследва обвиненията, че Таки е управлявал престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители (скандала "Евролаб") – и вярва, че това е така: Иван Христанов: ГКПП „Капитан Андреево“ е каналът за трафик на наркотици към Европа.

"Таки е призракът. Никога няма да го видиш. Само за него се чува. Той говори с вас чрез други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята". ОЩЕ: Близка до криптокралицата Ружа Игнатова пред Actualno: Целта ѝ не беше да измами света

Таки - от защитник в агресор?

Единственият човек, който може да защити Игнатова от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции, беше Таки - констатация в журналистическия материал на британската държавна медия. BBC съобщава, че са изпратени въпроси до българското правителство за обвиненията за корумпирани служители, но отговор не е получен.

Прокуратурата в София казва, че "не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления". Сега се смята, че Таки живее в Дубай, където Игнатова е купила луксозен апартамент и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Въпреки че не е известно как Таки и Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ. Български източник, близък до Игнатова, каза пред BBC, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита. Изглежда има и други финансови връзки между Игнатова и Таки.

В документите на Европол се споменава сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки. Документите на тайната полиция са предадени на BBC от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Игнатова, който междувременно е изчезнал. Той ни каза, че старият му шеф работи с „мошеници“ и „гангстери“. Когато BBC интервюира Шнайдер в дома му във Франция, той е под домашен арест, очаквайки екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не е готов да разкрие имена. „Няма да ви казвам кой, защото имам семейство... Това е истинска сериозна организирана престъпност.“ Но в крайна сметка покровителят на Игнатова може да се е превърнал в агресор. През 2022 г. на българския разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от изданието за разследващи новини BIRD.bg е даден полицейски протокол, който е намерен в дома на убит български полицай.

Припомняме, че става въпрос за убийството на бившия ръководител на "Криминална полиция" във Второ РПУ Любомир Иванов.

В документа полицейски информатор разказва подробности как е чул зетят на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Стоянов казва, че тази сметка е „много, много възможна“.

Българската прокуратура обаче не приема въпросните справки като доказателство, защото не ги счита за документи – нямали подпис и печат. "В тази връзка същите не подлежат на проверка чрез способите на доказване, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а именно назначаване на графическа експертиза, чието заключение да установи от кого текстът е изписан и от кого подписът е положен. Също така цитираните листове хартия са иззети от място, ползвано от лице, което е починало и съответно изложените обстоятелства в тях не могат да бъдат проверени и чрез разпит на свидетел", гласеше обяснение на държавното обвинение пред Bird.bg.

"Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, че той е убил Игнатова, е вярна", казва Стоянов. Припомняме, че освен в сайтът Bird.bg, други неофоциални източници също потвърждаваха, че Игнатова е убита в Гърция, но официално потвърждение от български оторизирани органи - МВР и прокуратура - няма и досега. 

BBC не успя да провери независимо твърдението, но отбелязва, че обосновката на сътрудниците е, че издирваната Игнатова се е превърнала в товар за Таки, който искал да премахне връзките му с измамата с OneCoin.  ОЩЕ: Сътрудници на Ружа Игнатова са осъдени в Германия - ощетили клиенти на OneCoin с милиарди

"Тя е като мъртва": Таки и Ружа на среща с Къро

Сред източниците на информация е Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от Интерпол за убийство. Стоянов казва, че Къро му казал, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Ружа Игнатова и когато Къро попитал Таки дали трябва да прави това, Таки отговорил: "Не се притеснявайте, тя е като мъртва". Къро също твърди, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че Таки е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до Къро, потвърдиха пред BBC, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

Припомняме, че през май 2023 г. Къро беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и още двама души, които работеха за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш заместник-министър Христанов смята, че убийството на Къро е свързано с Таки. "Някои хора трябваше да бъдат премахнати, защото знаеха твърде много за Таки. Беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление: "Внимавайте с кого си имате работа", каза ни той.

Откакто публикува твърденията за убийството на Ружа Игнатова, журналистът Димитър Стоянов разказва, че той и колегите му са били изправени пред смъртни заплахи, принуждавайки го временно да напусне България за четвърти път в кариерата си. Стоянов не твърди, че знае мотив за предполагаемото убийство, но имотните регистри показват, а очевидци са му казали, че след изчезването на Игнатова редица български имоти сега се използват от хора, свързани с Таки. Таки обаче никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил Игнатова. Тялото ѝ никога не е намерено и следователите казват, че нямат достатъчно доказателства, за да го преследват. ОЩЕ: Къде е Ружа Игнатова? И защо някои все още ѝ вярват?

Жива или мъртва е Ружа Игнатова?

Бившият следовател на IRS Ричард Райнхард смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи смъртта ѝ с Таки, той казва, че това съответства на начина, по който действат наркокартелите.

"Няма чест сред крадците… знаейки колко жестоки са картелите, ако Таки смяташе, че тя е заплаха за него… вероятно щеше да я убие, вместо да бъде хваната". Медията е писала и до адвокатите на Таки за обвиненията в това разследване - отговор не е получен.

"Екипът на BBC получи и проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на г-жа Игнатова след предполагаемото ѝ убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето ѝ през 2022 г. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от следите ѝ. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие", се посочва в журналистическия материал. Там се цитира и Райнхард да казва: "ФБР не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление".

"В един момент става така, сякаш Елвис Пресли може да е все още жив… Това наистина не е много вероятно", казва Христанов.

ФБР биха отстранили някого само ако има "категорично доказателство", че е мъртъв. При сегашното стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма такова доказателство. А това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица остава издирвана жена.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес