Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът прие доказателства на Андрей Гюров по делото срещу Антикорупционната комисия

16 септември 2024, 16:32 часа • 839 прочитания

Отложено е делото, което отстраненият подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров заведе срещу Комисията за противодействие на корупцията (КПК), чийто акт доведе до премахването му от поста: ВАС не се съгласи Андрей Гюров да остане подуправител до окончателната присъда.

Административният съд София-град (АССГ) го отложи за 14 октомври. Поводът е, че Гюров е представил писмени доказателства, които са приети под условие, като е дадена възможност на комисията и на прокурора да изразят становище с оглед тяхното оспорване. Това са казали от съда пред в. "Сега".

Случаят с Андрей Гюров

Преди близо 3 месеца Антикорупционната комисия реши, че Гюров е бил в несъвместимост, тъй като е бил съдружник в "Йонтех Инженеринг" ООД, както и член на управата на две сдружения - "Балкански - Паница Институт за научни издирвания" и "Голф-клуб Благоевград". На базата на това решение Управителният съвет на БНБ го отстрани като подуправител. Той обжалва, но пред Върховния административен съд.

Снимка: БГНЕС

Миналата седмица ВАС спря това дело, като прати питания до Съда на ЕС в Люксембург: ВАС ще пита Съда на ЕС за отстраняването на Андрей Гюров.

КПК направи възражение, че решението ѝ срещу Гюров изобщо не подлежи на съдебен контрол. Съдия Боряна Петкова обаче насрочи процеса за днес и даде конкретни указания на страните.

Андрей Гюров нарече действията на КПК срещу себе си "политически", а бившите му съпартийци от ПП-ДБ отбелязаха, че по този начин се "отстрелват" потенциални служебни премиери. Тогава Гюров беше в т.нар. домова книга с евентуални министър-председатели, от които президентът Румен Радев може да избира.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес