Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици излизат предсрочно всяка година от затворите ни

01 февруари 2016, 07:14 часа
Реклама

Средно по двама осъдени всеки ден излизат от затвора предсрочно. През 2015 г. броят им е 727, показва справка на Министерството на правосъдието, предоставена на "Сега". Няма обобщени данни за какво са излежавали присъди пуснатите предсрочно, нито колко от тях се връщат в местата за лишаване от свобода, осъдени за друго престъпление.

Спрямо 2014 година освободените предсрочно са по-малко. Преди две години са били пуснати със 128 души повече. От 2011 година насам обаче всяка година излизат между 727 и 855 души. През 2010 година обаче има рекорд - цели 1014 пуснати предсрочно.

По закон съдът разрешава предсрочно освобождаване за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание". Осъдените за престъпление, което е опасен рецидив, трябва да са излежали поне 2/3 от наказанието си и остатъкът му да не е повече от 3 години.

Както и за помилванията от президента, законът не поставя ограничение - предсрочно могат да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н. Неизтърпяната част от наказанието на освободените се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период пощадените извършат ново умишлено престъпление или не изпълняват пробацията си - излежават и неизтърпяното си наказание. Към всеки затвор има комисия, която предлага предсрочно освобождаване. На заседанията й присъства и прокурор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес