Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стойчо Кацаров е първият осъден министър за конфликт на интереси

07 юли 2024, 12:12 часа • 2469 прочитания

Петчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) реши, че бившият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, когато е подписал наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. Решението на съда е от 3 юли 2024 г. и не подлежи на обажалване.

Съдебната история на казуса

Припомняме, че през февруари месец миналата година Административният съд в София е отменил решението на Антикорупционната комисия по жалба на ексздравния министър.

През ноември миналата година тричленен състав на ВАС отмени решението на Административния съд. Решението на състава обаче подлежеше на обжалване, тъй като в този случай според Административнопроцесуалния кодекс делото може да бъде разгледано от петчленен състав на ВАС. 

Решението на последната инстанция е потвърдило становището на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито  имущество (КПКОНПИ), която е становила за него конфликт на интереси. 

Конфликтът на интереси

Причината е, че докато е бил служебен министър, на 18-ти май 2021 г., е подписал проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“ в частен интерес на свързаното с него сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (ЦЗПЗ). Още по темата: Стойчо Кацаров: Санкциониран съм, защото съм участвал в обсъждане

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес