Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собственикът на балона с две обвинения след фаталния инцидент с парашутисти

24 октомври 2024, 16:57 часа • 383 прочитания

Две обвинения бяха повдигнати на собственика на балона във връзка с трагичния инцидент, при който загина един парашутист, а друг бе сериозно ранен. Това съобщиха на брифинг от Софийската окръжна прокуратура.

Първото обвинение е за причиняване на смърт по непредпазливост, а второто – за причиняване на телесна повреда по непредпазливост. Според обвиненията, балонът е бил управляван без необходимите документи, без регистрация и удостоверение за летателна годност, както и без лиценз за правоспособност, в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване.

Мъжът, на 44 години, е задържан за срок до 72 часа. Прокуратурата ще поиска от съда да го остави за постоянно в ареста. Още: Председателят на Българския национален парашутен клуб: Няма регулация и контрол на скачанията с парашути

По думите на окръжния прокурор на София Наталия Николова, на починалия парашутист не се е отворил парашутът, но причините за това ще бъдат установени чрез експертиза. Николова добави, че парашутите са отговаряли на изискванията за безопасност.

Инцидентът се случи вчера, когато един човек загина, а друг бе с опасност за живота след скок с парашут от балон с горещ въздух в Софийска област, в района между селата Литаково и Новачене, община Ботевград. Парашутистите са били цивилни и са скочили от балона, в който е имало общо четирима души, включително собственикът на балона и делтапланерист. Времето е било мъгливо по време на инцидента. Още: Продължава разследването на инцидента с парашутистите край Ботевград

След случая Софийската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионални задължения или друга правно регламентирана дейност. Собственикът на балона първоначално беше задържан за 24 часа от полицията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес