Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След делото срещу Нико Тупарев: Сарафов разпореди проверка на прокурор Франтишек

01 юли 2024, 12:24 часа

Започва проверка на работата на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек. Тя ще бъде направена от инспектората при Върховна прокуратура и обхваща периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни тази година. Това става по разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. 

Реклама

ОЩЕ: Без наказание за известен прокурор по сагата "Осемте джуджета"

Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен процуцент Нико Тупарев за длъжностно присвояване в особено големи размери.

От държавното обвинение посочват, че проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средствата за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата.

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през май тази година.

ОЩЕ: "Агресивна клеветническа кампания": Нико Тупарев с първи коментар след акцията

От прокуратурата поясняват, че след края на проверката ще бъде изготвен доклад. Въз основа на него могат да бъдат предприети последващи дисциплинарни мерки.

Името на Димитър Франтишек Петров е свързвано и с казуса "Осемте джуджета". Той бе и административен ръководител на закритата Специализирана прокуратура.  

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес