Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шофьорът ускори преди удара: Разказ за катастрофата в центъра на София със загинало 15-годишно момче

20 септември 2024, 16:24 часа • 675 прочитания

Със свидетелски изслушвания започна днес делото в Софийски градски съд за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип Арсов. Подсъдим е Петър Тодоров

Чух удар, нямаше спирачен път. След това колата ускори, а малко след това спря. Обадихме се на спешния телефон 112, разказа един от свидетелите - Емил Вълчев. Той си спомни, че на мястото на катастрофата са пристигнали линейки и полиция. Междувременно Вълчев също отишъл до пешеходната пътека, за да се притече на помощ. Още: Психотерапевт: Убийците на пътя нямат общ профил. Профил има обществото, което ги създава (ВИДЕО)

"Ускори преди удара"

Друг свидетел - Йоан Белев си спомни, че се разхождал в района и чул удара. След това видял какво се е случило и също подал сигнал на тел. 112. Мъжът разказа, че е работел наблизо и се прибирал. По думите му улицата, на която станал инцидентът, била осветена. Белев беше категоричен, че автомобилът ускорил скоростта си преди инцидента. Мъжът останал с впечатление, че блъснатото момче не е помръдвало.

В близкото заведение бил и друг свидетел - Александър Цветков. "Чух автомобил, който идва с висока скорост. Веднага след това стана ударът. На пешеходната пътека било момчето. Детето почти беше пресякло пешеходната пътека. Всичко стана много бързо. От удара тялото на детето изхвърча на около 5 метра", каза той, цитиран от БТА.

Катастрофата стана на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека в столицата. Според разследващите водачът Петър Тодоров е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост от 30 км/ч и на пешеходна пътека на ул. "Гурко" не е пропуснал пресичащото момче. Според обвинението водачът е управлявал автомобила с 2,1 промила алкохол в кръвта. Още: Прегазилият 15-годишното момче се отървал само с глоба по друго дело за алкохол

Преди заседанието на съда пред Съдебната палата се бяха събрали близки на загинали при катастрофи. Те съобщиха, че на 25 септември в София е насрочен пореден протест, свързан с безопасността на пътя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес