Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълна наглост - измамници продават свободно фалшиви документи онлайн

26 април 2016, 11:15 часа • 11435 прочитания

На фона на корупцията в ДАИ и Столична община измамници необезпокоявано продават фалшиви лични карти и шофьорски книжки. Това става ясно от интернет страницата на фирма Elite Group.

Само преди седмица от ГДБОП разпространиха информация, че са разкрили организирана престъпна група, занимавала се с изработката на фалшиви документи. Групата е фалшифицирала талони и стикери за технически преглед на автомобили, за застраховка „Гражданска отговорност“, както и зелени карти за пътуване в ЕС. 9 души бяха задържани, те са на възраст между 27 и 57 години.

"Elite Group изработва лични документи и свидетелства за управление на МПС (шофьорски книжки). Ние сме единственият екип, който НЕ ВЗИМА предварително пари за документите! Плащате само след като се убедите в истинността на документа и го получите лично. Имайте в предвид, че ако някои Ви иска пари за капаро, най-вероятно се опитва да Ви измами", уверяват авторите на страницата.

Цените на фалшивите документи варират. Фалшива лична карта например ще ви излезе 2000 лв. Тя, информират услужливо фалшификаторите, ще ви послужи както за територията на България, така и за ЕС. Парите обаче си заслужават, особено ако сте пребиваващ нелегално в България чужденец или беглец от закона.

В обявата се казва още, че обикновено поръчките отнемат до 2 седмици. В зависимост от сложността на изпълнение обаче, поръчката може да отнеме и повече време. 

Измамниците предлагат и фалшиви шофьорски книжки от всякаква категория. 1000 лв. ще ви струва да получите книжка с категория А, позволяваща ви да управлявате мотор. Стандартната категория B e на цена от 1200 лв., както и категория C. Ако обаче искате да изкарате категория D, то ще трябва да се бръкнете с 1500 лв.

От фирмата информират, че за поръчка само трябва да изпратим "три имена, ЕГН, адрес, сканирана паспортна снимка (голям формат) и сканиран бял лист с подпис на него".

От обявата става ясно още, че от съображения за сигурност, онлайн системата за поръчки вече не функционира. Поръчка може да бъде направена по имейл и Skype. Предполагаемият автор е посочил и своя Facebook страница, която обаче е недостъпна.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес