Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха от ареста общинския съветник от ДПС, обвинен за корупция в МОН

02 юли 2024, 17:03 часа
Реклама

Софийският апелативен съд пусна окончателно от ареста Сали Табаков и отмени всички рестрикции както за него, така и за тъста му Зехир Османов.

Заедно с него си и главният секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството.

В основата на обвинението на прокуратурата е Рамков договор, сключен през 2018 година и реализиран през 2022-ра - за закупуване на училищни автобуси за училищата от страната. Подписите си под него са сложили Михайлова и тъстът на Табаков - Зехир Османов.

 В съдебната залата стана ясно, че става дума за сделка за училищни автобуси.

Прокурорът по делото Ирина Арменова обясни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности. Сред тях и разпит на свидетели. Част от тях бяха представени днес в съда като пет тома нови доказателства. Още: Заради чистката: Структури на ДПС засипват Доган с тревожни декларации

Не става ясно каква е щетата, за която Табаков и Османов са обвинени, каза защитникът им Васил Всилев.

В съдебната зала стана ясно, че  Михайлова, която вече е с обвинение, е на свобода с парична гаранция от 5000 лева.

Василев поясни, че става дума за конкурс за покупка на автобуси, в който дори има включна поддръжка на превозното средство. Затова според него става дума за незаконно обвинение.

Сали Табаков поиска да бъде освободен от ареста. Той каза, че условията са лоши и тъй като страда от тежко заболяване, ако не спазва терапията си, може да се влоши.

Решението на съда е окончателно.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес