Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пропагандирал война: Обвиниха мъж за престъпление против мира и Републиката

26 юни 2024, 10:44 часа

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт по дело за пропаганда за война в Софийски градски съд.

Реклама

На съд е предаден Б. Ал-Макуаси за това, че на 25.10.2023 г. в гр. София извършил пропаганда за война в нарушение на чл. 20, т. 1 от Международния пакт за граждански и политически права на ООН, като създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с поставена на главата традиционна арабска кърпа и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език към разрушения и убийства спрямо лица с американски и еврейски произход и заявил, че той ще предприеме необходимите действия на територията на България.

Още: Заради подкрепа към Израел: Хизбула заплаши Кипър с война

Предаден е на съд за още две престъпления

Обвиняемият е предаден на съд и за още две престъпления по чл. 111 от НК. За това, че на 25.10.2023 г. за времето от 12:39 ч. до около 15:15 ч. в гр. София се заканил да извърши убийство и телесна повреда, с цел да създаде смут и страх в населението, като това заканване би могло да предизвика основателно опасение за осъществяването му.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщават от пресцентъра на СГП. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години. Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото.

Още: "Анна непоправимата": Спектакълът, който поставя въпроса за истината и свободата

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес