Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорът със златните монети от "Осемте джуджета" е наказан с 20% по-ниска заплата

03 юли 2024, 16:38 часа
Реклама

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) санкционира прокурора Дилян Деянов с 20% понижение на заплатата за 10 месеца. Магистратът от Окръжна прокуратура – Перник е наказан заради „Осемте джуджета“.

Още: Кюлче и пачки: Дадоха на съд Петьо Еврото, но никой не знае къде е

Деянов беше заподозрян и обвинен, че е върнал 35 килограма злато (златни монети) на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Това е станало на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор. Става дума за казуса „Осемте джуджета“ – по същото разследване с обвинения се сдобиха бившият ръководител на столичното следствие Петър Петров – Петьо Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова. Те бяха обвинени, че в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление.

През юни обаче Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати досъдебното производство срещу прокурор Дилян Деянов. След това Прокурорската колегия го възстанови на работа.

Още: Кражба на 35 кг злато от Петьо Еврото и жена му: Край на случая

За други двама прокурори няма наказания

Прокурорската колегия не намери нарушения в действията на Ивета Маркович от окръжната прокуратура в София и на следователя от отдела към Софийската градска прокуратура Петранка Рабаджиева, които също са работили преди години по този казус, съобщи "Лекс".

Още: ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Миналата година и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предложи да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу седем магистрати – четирима прокурори и трима следователи. Те бяха вследствие на извършена проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с „Осемте джуджета“, включително и проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Още: Проверката срещу Борислав Сарафов за "Осемте джуджета" е удължена с два месеца

„Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура“, съобщиха миналата година от прокуратурата във връзка с внесените предложения.

Проверяващите са заключили, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите е довело до неоправдано забавяне на производствата.

Предложените за наказание магистрати бяха прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева. Срещу всички тях бяха образувани дисциплинарни производства, а днес колегията приключи три от тях.

Още: "Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес