Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата обвърза взривове в България с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев

28 април 2021, 12:14 часа • 5050 прочитания

За четири отделни взрива в оръжейни заводи и складове през годините, които касаят националната ни сигурност, съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Конкретните взривове, за които става въпрос, са следните: взрив от 12 ноември, 2011 година до село Ловнидол, когато е взривен склад на оръжейната компания "Емко", тези до село Иганово през 2015 година, пак в Иганово през 2015 година, но месец и половина по-късно, както и пожар в сградата на бившия Институт по специална техника в София. В пожара изгарят веществени доказателства за взривовете на складовете на ВМЗ Сопот до Иганово. Четвъртият случай е от 2020 година до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул детонатори и капсул възпламенители на завод "Арсенал".

За първия взрив беше уточнено изрично, че продукцията в склада е била предвидена за износ за Грузия.

В разследваните случаи има предхождащ пожар. Работната версия е, че предизвикването на пожари преди това е направено, така че хората, които са в близост, да се оттеглят и след това, докато гасят пожарите, се взривява истинската цел. Категорично установено е, че дистанционно са задействани заряди за взривовете, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор. И при четирите взрива, унищожената продукция и оръжие са били предназначени за износ за Грузия и Украйна, добави Милева.

Има обосновано предположение между тези взривове опитите за отравяне на трима български граждани (Емилян Гебрев, синът му и директор в негова компания) и извършени престъпления на територията на чужди държави, посочи Милева. Тя директно даде името на Емилиян Гебрев и уточни, че заподозрените за покушението срещу оръжейния търговец шестима руснаци са пребивавали около датите на взривовете и около датата, на която става покушението срещу Гебрев. Целта най-вероятно е да се спрат доставките от "Емко" за Грузия и Украйна, заяви Милева и уточни, че се събират доказателства срещу руснаците "за извършване на тежки престъпления по Глава Първа на Наказателния кодекс". Припомняме, че в началото на 2020 година стана ясно, че трима руснаци са с обвинения по случая с Гебрев.

Сътрудничим си с Чехия, каза още Милева, визирайки взривовете в Врбетице, за които тя уточни следното – там е имало продукция на "Емко", компанията на Гебрев. Компанията на Гебрев "Емко" обяви, че относно износ на оръжия за Украйна не е точно така, макар че в The New York Times излезе статия с точно това твърдение - че е изнасял оръжия за Украйна.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че иска да окуражи прокурорите по случая и ДАНС да продължат да работят "за българската национална сигурност, в интерес на българските граждани и общество" и партньорите от ЕС.

Още: Как се взривяват оръжейни складове?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес