Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Осемте джуджета", скъпи имоти, натиск: Сарафов излезе чист от разследването на специалния прокурор

24 октомври 2024, 09:51 часа • 4614 прочитания

В периода 7 декември 2023 – 11 октомври 2024 г. по постъпилите сигнали срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов са направени проверки, по които не са били установени данни за извършени престъпления. Няма висящи и неприключени наказателни производства.

Това официално удостоверение с дата 11.10.2024 г. е подписано и подпечатано от „ад хок“ прокурора Даниела Талева. Преди точно година тя беше назначена от Висшия съдебен съвет (ВСС) за прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от негов заместник.

Още: След обвинения в бездействие: Сарафов се захвана със заплахите срещу съдия Цариградска

Билет за конкурса за главен прокурор

Удостоверението (на втора страница, вижте го и тук) е издадено „след извършване на проверка в регистрите, водени от администрацията, подпомагаща дейността на прокурора по чл. 411а, ал. 4 НПК (разследващ обвинител №1 - бел. ред.), и се издава, за да послужи за участие в конкурс по ЗСВ (Закона за съдебната власт - бел. ред.)“.

Това означава, че Талева гарантира, че Сарафов е „чист“, за да се кандидатира за главен прокурор. Трима членове на Прокурорската колегия на ВСС вече издигнаха кандидатурата му за титуляр на поста в новия конкурс, като се оказа, че номинацията му е единствена, така както беше и при предшественика му Иван Гешев. Това предизвика остра обществена реакция: Протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор (ВИДЕО). А от ПП-ДБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Изборът на нов главен прокурор ще се проведе на 16 януари 2025 г.

Още: Чий ли инструмент ще бъде Сарафов? На Господ няма как, заето е

Снимка: Даниела Талева, БГНЕС

Какви сигнали имаше срещу Сарафов?

От разследващия сайт BIRD.bg припомнят, че срещу Сарафов имаше сигнали за "имоти за милиони". Освен това в публичното пространство усилено се заговори за негови снимки от ресторант "Осемте джуджета".

В свое разследване от май 2023 г. BIRD и "Биволъ" твърдяха, че членове на семейството на Борислав Сарафов, тогава заместник-главен прокурор, са станали едри строителни предприемачи. В основата на богатството им се оказва дарение на скъп имот в центъра на София, направено от бивш депутат от ГЕРБ, по думите на разследващите журналисти. Посочваше се, че синът, майката и бившата съпруга на настоящия и.ф. главен прокурор са забогатели от дарения на имоти и продадени им на символични цени парцели.

Още: BIRD и "Биволъ": Семейството на Борислав Сарафов е забогатяло от имоти, намесени са хора от ГЕРБ

През февруари 2024 г. стана ясно, че специалният прокурор Даниела Талева проверява данни, свързващи и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета", по която основен обвиняем (и издирван) е бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото. Антикорупционният фонд разкри, че на заплата при него са били магистрати, на които им се е нареждало как да действат. 

Още: Проверяват свързан ли е Борислав Сарафов с "Осемте джуджета"

Сигналите са постъпили при "ад хок" прокурора след встъпването ѝ в длъжност. През април разследването беше удължено с два месеца за допълнителни разпити на свидетели и събиране на още доказателства, каза Талева.

Още: Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

През април 2024 г. Върховният касационен съд предаде на Талева сигнала на тогавашния премиер Николай Денков за оказван натиск върху главния секретар на МВР по това време Живко Коцев от страна на Борислав Сарафов.

Според Денков и.ф. главен прокурор е упражнил натиск върху Коцев да подаде оставка. В мотивите си съдът казваше, че в писмото на тогавашния премиер има факти и обстоятелства, които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление.

Още: ВКС: Има основателни съмнения за престъпление от Сарафов и оказан натиск върху Коцев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес