Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха за национално издирване Стоян Мавродиев

22 август 2024, 07:31 часа • 6684 прочитания

Бившият шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е обявен за издирване в страната. Това научи в. "Сега" от източници в прокуратурата.

Предстои да бъде поискана и Европейска заповед за ареста на банкера. За целта обаче прокуратурата трябва да внесе искане за това в Софийския градски съд. Това още не е направено. Няма данни Мавродиев да е търсен и през системата на Интерпол.

ОЩЕ: Обвиниха Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев за кредита от ББР

Случаят "ББР"

Румен Гайтански - Вълка, Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев бяха обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери след акцията на Комисията за противодействие на корупцията по разследване на необслужвания кредит за 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от ББР. Заемът бе отпуснат през 2019 г., когато начело на ББР бе Стоян Мавродиев.

Миналата седмица, когато Софийската градска прокуратурата обяви, че Мавродиев, Вълка и Георгиев са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, се разбра, че формално Мавродиев и Гайтански все още не са обявени за издирване, тъй като се проверяват официалните им адреси. Адвокат Георгиев беше задържан, но пуснат 24 часа по-късно под гаранция от 50 000 лв., която се очаква да обжалва пред съда.

ОЩЕ: Румен Гайтански се е предал на полицията

Гайтански пък се появи сам пред Комисията за противодействие на корупцията, която разследва случая, като адвокатът му Константин Симеонов дори твърди, че той веднъж е бил върнат от разследващите, които си "насрочили" срещата с него за следващия ден.

Гайтански беше задържан от прокуратурата, а в понеделник Софийският градски съд уважи искането ѝ за постоянен арест.

ОЩЕ: Съдът наложи мярка "задържане под стража" за Румен Гайтански

Така, от тримата обвиняеми по знаковото дело единствено в неизвестност за властите е Мавродиев. За него има прокурорско постановление за 72-часово задържане.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес