Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха бедствено положение в община Струмяни

30 юли 2024, 23:19 часа • 2104 прочитания

Обявиха бедствено положение в община Струмяни. Голям пожар избухна между селата Микрево, Каменица и Кърпелево в община Струмяни. Евакуираха хората от село Кърпелево след предупреждение от BG-Alert. Евакуация се е наложила и в село Цапарево.

Още: Пожар гори откъм границата с Република Северна Македония

Обстановката е сложна и динамична, огънят се разпространява на широк фронт и заради силния вятър напредва бързо. Огънят започва минути след 12 часа в района между селата Каменица и Микрево. Заради силния вятър пожарът се разраства за минути и стига до още няколко села.

Още: Охранител на взривените складове: Често идваха хора в извънработно време

Главният секретар на МВР заяви, че няма засегнати къщи, но са засегнати 20 000 декара гори и площи. 23 екипа огнеборци са на мястото от цялата страна. Има много доброволци и горски служители, както и френските самолети, които се включиха в гасенето на пожара.

Още: Евакуират три села заради огромен пожар край Благоевград, пренасочиха френските самолети да гасят (СНИМКИ)

"Засегнати са селата Кърпелево и Цапарево. От село Цапарево са евакуирани около 80 души, а от Кърпелево 20 души. Всички са настанени в хотел и в спортния интернат в Сандански. Има верижна техника, която се придвижва към Цапарево, друга машина има над Кърпелево, правят се просеки с цел да не се разшири пожарът към населените места", заяви пред БНТ областният управител на Благоевград Георги Динев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес