Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не 9, а 7 години: Конституционният съд реши за мандата на Белазелков и Атанасова

09 юли 2024, 17:40 часа • 2768 прочитания

Конституционният съд /КС/ днес взе решение за избора и мандата на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Мандатът на двамата няма да е 9 години, а малко под 7 години.

Наред с това решение КС отхвърли искането на президента Румен Радев и народни представители да обявят за противоконституционна цялата процедура по избора. Атанасова и Белазелков не участваха в гласуването.

Ето и решението, прието единодушно с 10 гласа.

"Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №3/2024 г., с което обяви за противоконституционни Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години" и Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години".

Искането за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. е отхвърлено в останалата му част. Решението e прието единодушно с 10 гласа.

Още: Ива Митева не очаква КС да обяви Атанасова и Белазелков за противоконституционни

Конституционният съд беше сезиран от президента Румен Радев, според когото са нарушени принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора им. Държавният глава атакува и решението на предходния парламент, който записа, че Атанасова и Белазелков ще изкарат пълен мандат. Жалба за това подадоха и депутати от 49-ото Народно събрание.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес