Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалиха с 20% заплатата на бившия районен прокурор на София

17 юли 2024, 17:47 часа • 684 прочитания

Бившият районен прокурор на София Невена Зартова  е наказана с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на Софийската районна прокуратура (СРП) и пет забавени дела. Това решение е взето на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Дисциплинарното производство срещу Зартова беше образувано на 25 октомври миналата година по предложение на заместник главния прокурор Мария Павлова, внесено от името на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Производството се основаваше на доклад за работата на Зартова, изготвен след проверка, разпоредена през лятото на миналата година от Сарафов, след като стана известен случай на двойно убийство, извършителят на което е бил освободен преди година по друго обвинение. Още: Съдят прокурор Сулев, работил по делото срещу Петьо Еврото

Проверката беше възложена на екип от прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Апелативната прокуратура - София (АП-София) и Софийската градска прокуратура (СГП), които прегледаха работата на прокурори от СРП по 58 дела.

Установени бяха данни за неритмичност или липса на ефективен надзор над наблюдаващите прокурори. По част от досъдебните производства бяха открити данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си заради пропуски в работата, твърдят проверяващите, съобщава "Лекс". Още: Твърдение: Нотариуса е бил на срещи с Невена Зартова в сградата на прокуратурата

Проверката установи още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонения от правилата за случайно разпределение и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели в СРП. 

Срещу Зартова има и второ дисциплинарно производство, свързано с дело срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес