Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР ще проверява как е назначен полицаят, пребил две момчета,

11 юли 2024, 13:09 часа • 2023 прочитания

Вътрешното министерство ще проверява как полицаят, пребил две момчета нощта на 1 юли в "Кайт бар" на Черноморието, е станал част от системата. Това съобщи министър Калин Стоянов по време на изслушване в парламента.

Задържаният за 24 часа Христо Иванов Петров е работил в 4 Районно управление на МВР Бургас от края на октомври 2023 г. и все още е в изпитателен срок. Назначен е с външен конкурс, като предстои да се направи пълна проверка за това как е допуснат в системата.

Според Стоянов - мъжът е имал по-ранен стаж като охранител. Предстои да се изясни дали Петров е работил нерегламентирано като охрана на събитието в "Кайт бара" на 1 юли. Още: "Къмпинг Градина": Инцидентът с пребитото от полицай момче не е станал тук

"Няма пропуски"

Министърът отрича да е имало пропуски в работата на МВР, въпреки че за случая се разбра чак след като пострадалите младежи съобщиха пет дни по-късно през социалните мрежи. Предполагаемият извършител е бил идентифициран като служител на полицията едва след първите медийни съобщения.

Той отрече полицаите, изпратени на мястото на инцидента, да са отказали да влязат в заведението, както твърдяха свидетели. Не стана ясно защо Петров не е бил арестуван още тогава, след като очевидците са го снимали и благодарение на техните снимки МВР изобщо разбра самоличността му. 

Според Стоянов - още в следващите три дни са проведени "беседи" с управителя на бара и персонала, с "Делта гард", с таксиметрови шофьори от района и с други бивши служители на охранителни фирми, за да се разбере кой е биячът.

"Разпознат от колеги"

Първоначално е имало съмнения, че въпросният мъж е служител на ГД "Изпълнение на наказанията" (т.е. надзирател в местен затвор), но те не са потвърдени. На 6 юли (ден след публикациите в медиите за побоя) той е разпознат от свои колеги в 4 РУ Бургас. Още: Охранител от "Делта гард" преби младеж на Черноморието

Интересното е, че на 4 юли Христо Петров е поискал да излезе в кратък отпуск - това се е случило на третия ден от предполагаемото разследване на побоя. На 10 юли когато пострадалите момчета са се върнали в Бургас и са го разпознали, Петров е арестуван за 24 часа и е отстранен от длъжност.

Оттук нататък ще бъде разследван от следовател заради позицията му като служител на МВР. Калин Стоянов обяви, че очаква да се поиска най-строгата мярка за неотклонение "постоянно задържане под стража".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес