Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР бори купуването на гласове с предупредителни протоколи

11 октомври 2024, 16:35 часа • 390 прочитания

В МВР са получени 130 сигнала, по които са извършени проверки, от тях по 46 са образувани досъдебни производства. В следствие на действията ни, свързани с придобиване на информация за лица, които възнамеряват и участват в купуването на гласове, са изготвени 471 предупредителни протокола. В тази връзка са и тези от 137 специални полицейски операции, които са проведени. Това отчете на брифинг министърът на вътрешните работи Атанас Илков

Днес се провеждат специални полицейски операции в пет области с придадени сили от дирекция „Жандармерия“, посочи той. „Всички останали сигнали се възлагат веднага на съответните служители и областни дирекции. След това започва незабавна проверка, резултатите се докладват на компетентната прокуратура и оттам ако има допълни указания, се изпълняват“, уточни Илков.

За списъка с 200 търговци на гласове

Още: "Да, България" сезира Сарафов, МВР и ДАНС по списъците на BG Elves с купувачи на гласове

За сигналите, съдържащи 200 лица в тях, които, според подателя, участват в купуването и продаването на гласове, силовият министър съобщи: „Лицата са разпределени по областни дирекции и по всяко едно от тях се извършва проверка. За една част от тези лица, вече бяхме започнали проверки“.

„В този сигнал бяха изписани лица, за които нямаше никаква конкретика. Най-неблагоприятното за нас беше обстоятелството, че по една част от тях ние бяхме започнали работата си много преди постъпването на този сигнал. Надявам се това да не окаже негативно отражение на нашите действия“, допълни той по темата.

Още: 85 лв. за глас? Полицията намери тефтери с имена в акция срещу купения вот в Разград

Вътрешният министър посочи, че усилията на МВР са насочени най-вече към нови лица, за които се полагат усилия да бъдат установени.

"За нас е по-важно да открием нови лица, за които имаме основания да смятаме или е постъпила оперативна информация", добави той.

Още: Водач на листа на Пеевски призна, че "ДПС - Ново начало" ще купува гласове

Министърът подчерта, че всяко действие на МВР е съгласувано с прокуратурата и, че ведомството има изключително добро взаимодействие с Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Няма информация от Калин Стоянов

Илков коментира, че от бившия му колега, който е кандидат за народен представител – Калин Стоянов, не е получена информация за изборни нарушения.

"Всеки български гражданин, който има информация, която е свързана с купуване и продаване на гласове, има право да подаде сигнал, когато в този сигнал се съдържат данни за престъпления", уточни той и отбеляза, че няма значение дали той е министър, дали е бивш депутат, или кандидат за такъв.

Още: Сарафов се възхити от МВР и ДАНС за изборите и отказа да коментира списъците с прякори на купувачи (ВИДЕО)

МВР не работи за Пеевски

По повод думите на бившия служебен министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев, че МВР играе за една партия и това е "ДПС – Ново начало", Илков бе категоричен, че е много лесно от трибуната на една медия да кажеш нещо подобно, но ако някой разполага с конкретни факти, би следвало да подаде сигнал.

"МВР работи за честни и прозрачни избори. Всеки един сигнал се проверява, без значение кой е негов адресат", увери той.

Вътрешният министър се надява до края на годината България да стане пълноправен член на Шенген.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес