Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край: ББР успя да върне само 5 от 150-те млн. лв. заем за фирма на Гайтански

07 август 2024, 13:51 часа • 3406 прочитания

Край на сагата с отпуснатия рекорден заем от Българската банка за развитие (ББР) на фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански – Вълка. Държавната банка успя да си върне едва около 5 милиона лева от 150-те млн., дадени на „Роудуей кънстракшън“ преди години.

Само толкова е извадила кърджалийската компания „Ариете капитал“, за да купи „Пътстройинженеринг“ на търг. Малката строителна фирма „Пътстройинженеринг“ трябваше да бъде придобита от „Роудуей кънстракшън“ – именно затова ББР са отпуснали заема. Продавач беше известната в публичното пространство „Био майнинг“, свързана с Гайтански.

„Био майнинг“ имаше 15-годишна концесия с Югозападното държавно предприятие, която наскоро изненадващо беше прекратена заради "неизпълнени задължения на фирмата". С този договор се появи резиденцията на Гайтански – хотелския комплекс в Държавно ловно стопанство „Искър“.

Още: Съд спря събарянето на ловния хотел на Румен Гайтански до язовир Искър

Само 5 млн. лв. на търг

От официално съобщение в сайта на ББР се вижда, че на 30 юли е бил проведен публичен търг с явно наддаване за продажба по реда на Търговския закон. Наддаването е било за 5 112 240 броя налични, обикновени поименни акции с право на глас в Общото събрание, с номинална стойност на всяка една от тях 1 лев, представляващи 99,615% от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД. Постъпило е едно заявление – от „Ариете капитал“ ООД, ЕИК 203763113. Дружеството е обявено за купувач на акциите.

В началото на юни ББР опита да продаде фирмата за 8,9 млн. лв., но желаещи нямаше.

Според проучване на „Капитал“ фирмата "Ариете капитал" е регистрирана през 2015 г. в Кърджали от местните строителни предприемачи Пламен Пеев и Костадин Костов. Предметът ѝ на дейност е строителство на жилищни сгради, като в последните години има 50-60 служители.

Още: "Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Продадената "Пътстройинженеринг" също е с около 50 служители - по данни за 2022 г. Тогава тя отчита голям спад на приходите - от 19,2 млн. лв. до 9,6 млн. лв. - и загуба от 2,6 млн. лв. Изпълнявала е предимно поръчки за дребни ремонти в Община Кърджали.

Още: Наказаха директора на ловно стопанство "Искър" заради сарая на Вълка

Гайтански и големият заем - историята

В края на 2018 г. току-що създаденото дружество "Роудуей кънстракшън" решава да поиска кредит от ББР за цели 150 милиона лева, за да купи "Пътстройинженеринг" от "Био Майнинг" на Гайтански - без предварителна дейност и без имоти за обезпечение. Още тогава става ясно, че парите няма как да бъдат върнати.

През 2019 г. „Роудуей кънстракшън“ получава най-големия заем в историята на ББР. Целта на ББР по закон е да подкрепя малки и средни компании в развитието им, а не да финансира сливания и придобивания за стотици милиони.

"Така се оформя по-голям проблем – годишните обороти на малката кърджалийска фирма „Пътстройинженеринг“ от село Груево с нейните 14,6 млн. лв. приходи и 222 хил. лв. печалба за 2019 г. не предполагат стойността ѝ да е 150 млн. лв", обяви тогава Кирил Петков, който беше служебен министър на икономиката и освети големи заеми (1 млрд. лв. на 8 фирми), отпускани от банката - включително твърдеше, че стотици милиони отивали в кръга около Делян Пеевски.

Още: Кирил Петков отговори на ББР за несъбрания кредит, отишъл при фирма, свързана с Румен Гайтански (ВИДЕО)

По-интересното е, че за целия срок на кредита „Роудуей“ е длъжна да плаща само лихвите по него, а главницата дължи накрая - през 2029 г. "Вие кога последно получихте толкова добра сделка от банка? Къде са отишли 150 млн. лв.? Схемата е следната: предишният собственик на „Пътстройинженеринг“ е „Биомайнинг“ - голяма компания, официално собственост на Румен Гайтански – Вълка. „Роудуей“ плаща 150 млн. лв. на „Биомайнинг“, когато прехвърля собствеността на „Пътстройинженеринг“. Без изненада, след като получава кредит от ББР, за да купи „Пътстройинженеринг“, „Роудуей кънстракшън“ влиза в несъстоятелност и не може да си обслужи кредита. Тогава идва адвокатът пътищар Иван Георгиев и се сдобива с „Пътстройинженеринг“ през покупката на „Роудуей кънстракшън“ за 100 лв. „Роудуей“ почти няма активи и ББР няма как да си събере парите по необосновано големия кредит обратно", твърдеше тогава Петков.

Още: Гайтански предложи сделка на Столична община: Къпалня "Мария Луиза" в замяна на 24 имота

Прокуратурата разследваше сделката, която е в очевидна обществена щета, но през 2023 г. прекрати производството.

Наскоро името на Румен Гайтански се завъртя около разговорите за разцеплението в ДПС. "Доскоро Пеевски финансираше Доган, сега може да го замести Вълка", каза журналистът Илхан Андай, който се счита за близък до съпредседателя на движението, санкциониран по глобалния закон "Магнитски".

Още: Журналист: Вълкът може да замести Пеевски, който досега издържаше Доган

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес