Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жена си построила с европари "къща за гости" с площ 620 кв. м.

08 юни 2020, 12:23 часа • 7346 прочитания

Повдигнаха обвинение на жена, взела евросредства, за да си направи къща за гости в Батак. За периода от 16.07.09 г. до 03.12.12 г., в Пазарджик и Пловдив, в качеството си на управляващ и представляващ търговско дружество, тя е представила неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“ - Областна дирекция „Земеделие“ - Пазарджик и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ - Пловдив към Държавен фонд „Земеделие“.

Жената е получила сума в общ размер над 370 000 лева – средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани със средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“. За да й бъдат предоставени парите обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта, която съгласно приложената таблица за допустимите инвестиции, била в размер на повече от половин милион лева. Впоследствие се оказало, че към датата на декларирането, представляваното и управлявано от нея дружество не е имало осигурени такива средства. Не е било истина и, че е завършила цялата инвестиция за целите на мярката, т.е. за използване като къща за гости.

В действителност обаче жената си построила къща за нейни лични нужди. Вместо да ползва получените средства по сметката на дружеството за назначаване на служители, за създаване на условия за използване на къщата за гости в Батак по предназначение и за изпълнение на целите на мярката съгласно сключения с Държавен фонд „Земеделие“ договор, обвиняемата подала заявления за предсрочно погасяване от 03.12.12 г. и на същата дата погасила дължимите суми на представляваното от нея дружество за банкови кредити по програмата за микрокредитиране на земеделски производители и предприемачи в слабо развити райони. След това, обвиняемата упълномощила своя позната, която следвало на доброволни приятелски начала да подава дължимите съгласно Закона за туризма справки- декларации до кмета на община Батак, като отразява в тях нулев брой нощувки.

Подадени са и 5 декларации за времето от 2015 г. до 2019 г. от ЗМДТ за облагане с туристически данък за туристически обект „къща за гости“, в които също е отразила 0 на брой реализирани нощувки. По делото са разпитани множество свидетели. Извършени са експертизи, иззети са писмени доказателства.По искане на Окръжна прокуратура – Пловдив на 06.03.20 г. е била наложена възбрана върху недвижимия имот – къща в Батак с разгърната застроена площ от над 620 квадратни метра. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което е обвинена, е лишаване от свобода от 2 години до 8 години.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес