Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Институциите докарали Любомир Симеонов до убийството на банкерката, твърди адвоката му

29 май 2014, 09:16 часа • 23927 прочитания

Делото за убийството на бургаската банкерка Павлинка Йовчева започва днес в Бургаския окръжен съд. Въпреки че Любомир Симеонов признава вината си, той е настоял процесът да е по общия ред – с разпит на свидетели. Убиецът на бургаската банкерка иска да даде гласност на мотивите си.

Адвокатът Ваня Радиева поясни, че е разяснила на Симеонов възможността, ако е по съкратеното производство, наказанието му да бъде намалено с 1/3. "От самото начало той каза: "Аз не убих за себе си, аз убих за хората". Иска да се чуе, иска да се разбере защо го е направил. Не оправдава деянието си, но твърди, че всичките институции, до които е писал, оставайки безучастни и отговаряйки му съвсем бланкетно, са го принудили да прибегне до това", каза адвокатката.

Любомир Симеонов е приел убийството като "кауза", визирайки, че е унищожено най-ценното – неговият бизнес. Той твърди, че разполага с доказателства, които ще опровергаят думите на свидетелите – служители на Павлинка в "Уни Кредит Булбанк" в Бургас. Свързани са отказът да му бъде отпуснат кредит по спечеления от него проект. Симеонов каза, че банката го е изнудвала да подпише договор с конкретна строителна фирма, в противен случай е нямало да му даде искания заем. Неговите опасения били, че това ще доведе до спиране на проекта.

През януари, когато бе гледана мярката му за неотклонение, Симеонов каза, че убитата Павлинка Йовчева е била част от организирана престъпна група, занимаваща се с източване на европари и на средства от малкия и средния бизнес. "До тази информация стигнах при моето разследване", добави Симеонов. "Още малко ми трябва, за да ви кажа, че е мафиотско изпълнение", каза той.

"Заставам зад думите си и мога да Ви го докажа. Поне за организираната престъпна група. Ако следваме логиката на престъплението, аз би трябвало да посегна на директора на клона в Карнобат. Това (Павлинка Йовчева) не е банкова чиновничка, това е регионален директор "Банкиране на дребно" Уни Кредит Булбанк – Бургас. Човек с огромна власт. Тя и Веселин Желев (бившият началник на клона в Карнобат) са основните играчи в тази група. Това е организирана престъпна група за източване на пари от малкия и средния бизнес и европари", каза Любомир Симеонов. Той каза, че двамата са основните действащи лица за бургаския регион и добави, че не е само той потърпевш.

Според него има практика масово банките умишлено да не финансират проекти. Той вижда в това спиране развитието на малкия и среден бизнес, което според него е заплаха за националната сигурност.

Симеонов обясни, че за случилото се с неговата фирма е сигнализирал до много институции, но без ефект. Писал е до Президента, след 85 дни е получил отговор, че му препоръчва адвокат. Обръщал се е и до Левон Хампарцумян, до парламента, до КЗК. Каза, че не е писал само до патриарха.

Припомняме, че на 23 септември 2013 г. Любомир Симеонов застреля в сърцето 54-годишната банкерка Павлинка Йовчева. Убийството бе извършено около 8 часа сутринта пред зеленчуков магазин в Бургас. Два часа по-късно, Симеонов се предаде на полицията в Сливен.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес