Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гледат делото за смъртта на 15-годишния Филип, близките на протест

27 септември 2024, 09:48 часа • 350 прочитания

Софийският градски съд заседава по делото срещу 37-годишният шофьор, обвинен за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната ул. "Гурко" септември миналата година.

Подсъдимият Петър Тодоров е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите, той е шофирал с 88 км/ч и с над 2 промила алкохол в кръвта.

След катастрофата той беше задържан, а през февруари беше пуснат под домашен арест. 

ОЩЕ: Шофьорът ускори преди удара: Разказ за катастрофата в центъра на София със загинало 15-годишно момче

Протест с искане за справедливост

Преди заседанието пред сградата на съда роднини и приятели на семейството се събраха на протест с искане за справедливост.

"До сега шофьорът не е разпитван в съда. На него ще му се даде последен думата. Адвокатката му твърди, че ще докаже, че извършеното престъпление е по непредпазливост. Питам аз как с употреба на алкохол, каране с три пъти по-висока скорост от разрешената, грубо отнемане предимството на пешеходец, убийство на дете, как така по непредпазливост? Тук има умисъл", категорична е майката на Филип Николина Петкова.

"Готвим се за нови избори и се надявам тези, които ще изберем най-накрая да седнат и да направят нещо за пътната безопасност. Защото всеки път казваме, България няма деца за убиване, не раждаме децата си в България, за да бъдат убивани", подчерта още почернената майка пред БНТ.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес