Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Ушев: Не съм поддържал нито преки, нито опосредени контакти с Божанов

09 април 2024, 15:22 часа • 3107 прочитания

Не съм поддържал нито преки, нито опосредени контакти с Божанов. Това каза съдия Георги Ушев от Софийския апелативен съд пред комисията "Нотариуса". 

Няма общо с групата около Нотариуса

"Не съм посещавал заведение с ограничен достъп, в което се влиза с карти, не знам и нямам нищо общо с групата около Нотариуса. Не знам за съществуване на групи за влияние в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран наказателен съд", каза Ушев. 

Той уточни, че е виждал Петър Петров - Еврото отдавна, но не имал контакт с него. ОЩЕ: "Възраждане" за малко да изгонят съдия Ушев от комисията "Нотариуса"

Отрече твърденията по негов адрес

Той заяви, че изслушаните на първото заседание на комисията лица са замесили името му, като са заявили неверни твърдения, а именно, че е разглеждал повечето мерки за неотклонение по отношение на Веселин Денков. "Ето какви са фактите. По това дело са проведени общо 13 производства по искания за изменения на мерки за неотклонение на обвиняемия, след това подсъдимия Денков", каза Ушев. Той уточни, че по нито едно от тези дела не е бил съдия докладчик. 

Ушев отговори на въпрос срещу колко магистрати е издал разрешение за СРС във времето, когато е бил ръководител на Апелативният специализиран наказателен съд: „Наистина нямам точна бройка, не съм се интересувал точно срещу колко лица съм издал разрешение да се прилагат СРС-ата. Чисто хипотетично ви казах. В никакъв случай не е тази, която върви по медиите“. ОЩЕ: "Пратеници на спецпрокуратурата ми искаха пари": Веселин Денков проговори пред Комисията "Нотариуса"

Той заяви, че не може да каже дали в България се злоупотребява със СРС-ата, но каза, че при обмяна на опит е обсъждал с колеги от други страни, които са споделяли, че при тях дори случаи на безсрочно прилагане на такива средства.

Усещал е натиск от бившия председател на ВКС

Георги Ушев се оплака, че е усещал натиск от бившия вече председател на ВКС. „От бившия председател на ВКС ми беше образувано незаконно дисциплинарно производство“, каза той и уточни, че според Закона за съдебната власт няма такова право. „Той образува производство и ме наказа незаконно за това, че на журналистически въпрос в предаване, в което съм участвал покрай закриването на бившите специализирани съдилища, съм споменал името на подсъдим, който е получил осъдителна присъда на две инстанции“, каза Ушев. Той заяви, че цяло изпълнително бюро на партия му е исала оставката. "Преминах през това, ще премина и през това", каза Ушев във връзка със случая "Нотариуса". ОЩЕ: БСП - София поиска оставката на Георги Ушев

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес