Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евакуират три села заради огромен пожар край Благоевград, пренасочиха френските самолети да гасят (СНИМКИ)

30 юли 2024, 14:37 часа • 3609 прочитания

Огромен пожар бушува край община Струмяни в Благоевградска област. Подготвя се евакуация на хората в селата Микрево, Каменица и по-високо разположеното Цапарево, съобщиха от Югозападно държавно предприятие.

Пожарът върви към границата с Република Северна Македония. Изпратени са два екипа огнеборци, но положението е сериозно и се обмисля искане на помощ от въздуха.

Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград. Силният южен вятър може да увеличи огъня.

Още: Ситуацията с пожара на границата с Гърция отново се е влошила

Наземно гасене не може да се извършва. Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов също пътува към района. Има непосредствена опасност за селата, по думите му. Задействана е и системата BG-ALERT с предупреждение за евакуация.

Двата френски самолета, които участват в борбата с огъня в района на планината Славянка на границата с Гърция, също са пренасочени към Струмяни, съобщава БГНЕС.

В Кърпелево живеят около десетина души. Те разказаха, че разполагат със стари телефони, на които не могат да получат съобщението и не са разбрали за евакуацията.

Подготвя се евакуация и на хората в селата Микрево, Каменица и Цапарево, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.

 

Още: "BG-ALERT" се оказва само пожелателна система, дори министри не искат да се обучат как да я ползват

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес