Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елин Пелин: Трябва да се изчака да си гръмне всичко, тогава да се влиза

26 юли 2024, 06:42 часа • 1420 прочитания

Ситуацията в Елин Пелин и склада с фойерверки, който се подпали снощи е такава, че трябва да се изчака и да не се правят излишни спекулации без да е налице пълната информация. На първо място, трябва буквално "да изгърми всичко" и тогава да се влиза на място. Това заяви оръжейният експерт Иван Таров пред БНТ.

Таров изрично подчерта, че познава хората, работещи в склада и е убеден, че са взети всички необходими мерки - затова и е учуден от случилото се, чака допълнителни данни. Що се отнася до опасността, експертът обърна внимание - виждате, че всичко отива нагоре, складът е така проектиран, че да не се разпространяват взривове и пламъци настрани.

В никакъв случай не трябва да се говори за боеприпаси, това не са боеприпаси, а пиротехнически средства, подчерта Таров. И добави, че не може да се правят сравнения с тротилов еквивалент, защото пиротехниката е нещо различно. Той настоя, че сега в зоната на взривовете не трябва да влиза нищо, дори дронове. И в крайна сметка не изключи възможността случилото се да е заради саботаж - но с уточнение, че трябва да има потвърдени данни, за да се разглежда сериозно тази версия.

Още: Ситуацията в Елин Пелин: Взривове и дим - говори кметът

До момента са евакуирани първите две улици на Елин Пелин - било е подготвено училище, което да приеме хората, но всички са отишли при роднини и приятели, каза пред Националната телевизия Богомил Бранков, председател на Общинския съвет на Елин Пелин. Според него е било пресилено съобщението по BG Alert да се евакуира цялото населено място и това е създало напрежение. Има и още един склад, който не се е подпалил.

Сапьори и военни са при горящия склад за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес