Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двоен ръст на телефонни измами от началото на годината

10 октомври 2024, 14:42 часа • 373 прочитания

Над 200 са регистрираните телефонни измами от началото на годината, което е двоен ръст спрямо миналата година. Това обясниха от Главна дирекция Национална полиция

Близо 50 са разкритите престъпления от този тип, а предотвратените - над 350. Най-много опити за телефонни измами има в областите София, Варна и Бургас. Най често жени стават жертва на телефонните измамници.

ОЩЕ: Само за ден осуетиха три опита за телефонни измами в Шабла

Нов вид измама

От МВР съобщават и за нова тенденция - телефонните измамници атакуват не само чрез стационарни телефони.

"Най-актуалните схеми са известните вече назад в годините "съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция", "осигуряване на пари за лечение или операция на близък роднина", "осигуряване на средства за освобождаване на близък или роднина, който е причинил ПТП. Новото е обаждане от служител на дружество за комунални услуги за неплатени задължения", обясни пред БНР Златка Падинкова от Националната полиция.

Често телефонните измамници заплашват по телефона хората, на които се обаждат. 

ОЩЕ: Нова вълна телефонни измами: Откраднати са над 1,4 млн. лв. от началото на годината

"Всъщност, основната цел на тази вербална агресия е да провокират жертвата да изпълнява техните указания. Има заплахи от типа, че ще изпратят на адрес джип с 4 маскирани лица, които ще пребият жертвата, ще има рязане на крайници, обиди. Много цинични изрази използват", каза тя.

От МВР отчитат още, че продължава практиката измамниците да звънят от предплатени карти. Най-вече това се случва от територията на Румъния.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес