Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото срещу Димитър Аврамов може да почне отначало

10 юни 2014, 10:32 часа • 16030 прочитания

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов може да започне отначало. Оказа се, че единият от съдебните заседатели е заминал за чужбина да работи и няма да се връща, предаде БГНЕС.

Съдебният процес обаче има принцип за незаменяемост на съдебния състав. Ако делото тръгне с определен съдебен състав, то нито един от неговите членове не може да се сменя през целия процес. Съдебният заседател е подал молба на 15 май, като е посочил, че има договор за работа в чужбина.

На заседанието днес председателят на съдебния състав беше осигурил друг съдебен заседател, както и резервен такъв. Въпреки това ако не бъде издирен заминалият за чужбина заседател, то ще се наложи делото да започне от начало, а то беше пред финал.

Съдът прецени, че ще направи още един опит заседателят да бъде установен и изпрати призовка, като отложи делото за 4 юли 2014 г.

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов беше задържан през юли 2012 година заради информация, че е прибрал 50 000 лв. подкуп от земеделеца Светослав Илчовски. Парите, които земеделският производител извади от собствения си джоб тогава, впоследствие станаха доказателство по делото срещу някогашния народен представител.

На едно от предните заседания по делото Илчовски, който е от ключовите свидетели по делото, поиска от съда да му бъдат върнати 50 000 лева, които той самият даде под формата на подкуп на бившия депутат с аргумента, че не е налице процесуална пречка подкупът да се случи. От прокуратурата и от защитата на Аврамов и Петков обаче категорично се противопоставиха на това искане. Според държавното обвинение сумата може да бъде върната едва когато приключи наказателното производство и съдът се произнесе с присъда. В крайна сметка съдът не уважи искането на Илчовски и напомни, че той е можел да си поиска парите по време на досъдебното производство, когато е можело те да бъдат върнати по преценка на разследващия и наблюдаващ прокурор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес