Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Далият подкуп на Ибрямов го е направил докато е бил в ареста или би трябвало?

04 октомври 2024, 09:23 часа • 5313 прочитания

"Основният въпрос тук е дали прокуратурата не е прибегнала до онази стара своя практика, при която: обвинен рязко бива мотивиран да стане свидетел, вършейки безобразия". Това написа в личния си профил във Фейсбук журналистът на "Капитал" Полина Паунова.

Причината за констатацията е гаф - неволен или нарочен, който направи Народното събрание. Парламентът разкри името на човека, който е сочен за далия подкуп на Джейхан Ибрямов - един от най-близките в момента хора до Ахмед Доган, който по неофициална информация беше арестуван за купуване на гласове: Повдигат обвинения на Джейхан Ибрямов, задържането му е удължено до 72 часа

Соченият за дал подкуп всъщност би трябвало да е в ареста - защото "по публични данни беше арестуван през лятото по обвинения за данъчни престъпления и пране на пари, (...) беше задържан заедно с Пламен Пасков, Красимир Запрянов и Любима Стоянова по разследване на ГДБОП през месец август. По същото дело беше иззет и джипът на изключения от ДПС депутат – "Рейндж Роувър". Автомобилът е собственост на контролирана от арестуваните през август фирма", уточнява Паунова.

С други думи, възниква нов въпрос - как соченият, че е дал подкуп на Ибрямов, го е дал, след като би трябвало да е в ареста?

И следващ въпрос - отново по предоставената от парламента информация, срещу Ибрямов са ползвани специални разузнавателни средства (СРС). Това обаче явно е станало преди имунитетът му на депутат да бъде свален. Правомерни ли са такива действия или не? "Ако това е така се намираме в епицентъра на изключителен по мащабите си скандал, който на практика казва, че законите нямат никакво значение. А нарушението им е норма, която може спокойно да бъде описана в прессъобщение и да не се окаже непоносима за обществото", заключва Паунова.

Още: Рая Назарян разреши сваляне на имунитета на Ибрямов, от НС разкриха неволно името на далия подкуп*

Откровени подигравки

Разследващия сайт Bird.bg също не пести иронията в официалния си профил във Facebook. И заключва - далият подкупа "въртял корупционен бизнес от следствения арест като е уреждал нещо в Министерството на отбраната (МО), което не му се е получавало, та е събрал едни 100 000, измъкнал се е от ареста и ги е дал на Ибрямов на паркинг, за да уреди той бакиите в МО. Доблестните агенти на КПК обаче прихванали неговите планове, белязали парите и проследили всичко със СРС.

2. Арестантът е склонил пред агентите на КПК да облекчи съдбата си като се пише кошаревски свидетел и занесе едни белязани пари на Ибрямов на паркинг.

Но и в двата случая е странно, че Джейхан Ибрямов не си е задал въпроса: "Аджеба, за тоя (името) медиите нали писаха, че е в ареста?"

Още: Жената на Джейхан Ибрямов обяви гладна стачка, докато го освободят (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес