Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българите са срещу домашното насилие - 70% искат по-сурови наказания

27 август 2023, 11:20 часа • 1240 прочитания

Борбата срещу домашното насилие обедини 70% от българите. Толкова подкрепят законовите промени за по-строги наказания, а 76 на сто смятат, че това е важен обществен проблем.

Данните са на социологическата агенция "Маркет Линкс". Националното ѝ проучване e финансирано и реализирано съвместно с bTV, като е проведено сред 1012 пълнолетни у нас в периода 11-18 август 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

"Понастоящем това е много висока степен на консенсус. За коя друга тема можем да имаме съгласието на 70% от българските граждани? Това е един от случаите, когато цялото общество се обединява около една цел", каза социологът Добромир Живков пред bTV.

Още: Нов брутален случай: Дупчене с отвертка по жена е "лека телесна повреда"

Близо 1/5 от българите са против новите промени

Проучването на "Маркет Линкс" показва, че едва 18% от хората са против промените в закона, направени от депутатите, но не защото са "за" насилието, а защото не са убедени, че тези поправки ще доведат до желания ефект. 11% нямат мнение.

Снимка: iStock

Припомняме, че депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да добавят в Закона за защита от домашното насилие термина "интимна връзка". Това означава, че вече защита ще имат и хора, които живеят заедно с партньор, но не на семейни начала. Много адвокати и експерти обаче видяха проблеми в текстовете, особено що се касае до определения времеви период от 60 дни, за да може да има интимна връзка.

Още: Адвокат цитира истински абсурд от Закона за защита от домашното насилие (ВИДЕО)

Според Добромир Живков винаги 50-60% от обществото е смятало, че домашното насилие е сериозен проблем, а чувствителността се повишава значително при случаи като този с Дебора от Стара Загора.

"Това е феномен, който наблюдаваме не просто сега, ситуационно свързан със случаите на домашно насилие и с промените в законодателната рамка. Потвърждава се нашият извод отпреди години, че домашното насилие е припознат сериозно проблем в обществото", посочи Живков.

Около 30% остават скептични

14% от хората казват, че домашното насилие е силно преекспониран проблем.

58% считат, че утежнените наказания ще имат възпиращ ефект, 13% са неутрални, а 29% са скептични, че това ще реши проблема.

61% очакват работата на институциите в тази посока да се подобри, 28% - че те ще си останат неефективни, а останалите 11% нямат мнение.

Още: ДНК на Дебора по Георги може и да няма: Прокуратура засекрети случая

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес