Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа частна космическа екскурзия: Милиардер излетя с ракета на SpaceХ (ВИДЕО)

10 септември 2024, 18:40 часа • 1590 прочитания

Милиардерът Джаред Айзъкман излетя с ракета на компанията SpaceX, като така започна първата частна космическа разходка, ксъобщиха от компанията.

Мисията тръгва след двуседмично закъснение, тъй като са изчаквани благоприятни прогнози както за изстрелването, така и за спускането дни по-късно. 

Ако всичко мине по план, за първи път частни лица ще проведат космическа разходка, но без да се отдалечават от капсулата. Досега космическите разходки досега бяха единствено приоритет на професионални астронавти.

Още: Космически смут: На 5 юли 2024 енергията на Космоса ще бъде блокирана

Айзъкман, заедно с двойка инженери от „Спейс Екс“ и бивш пилот-изпитател от военновъздушните сили, стартира преди зазоряване на борда на ракета „Фалкон 9“ от Флорида. Излизането в открития космос е планирано късно в сряда или в четвъртък, по средата на петдневния полет.

Но първо астронавтите трябва да стигнат далеч отвъд МКС - на височина 1400 км, което ще надмине рекорда за прелитане над Земята, поставен по време на проекта „Джемини“ на НАСА през 1966 г. Единствено 24-те астронавти от серията „Аполо“, които са летели до Луната, са стигали по-далеч.

Още: НАСА избра кой да разруши МКС през 2030: SpaceX на Мъск

На пресконференция преди полета 41-годишният Айзъкман - главен изпълнителен директор и основател на компанията за обработка на кредитни карти Shift4, отказа да каже колко е инвестирал в полета.

Това е първото от трите пътувания, които Айзъкман купи от Илон Мъск преди 2 години и половина. „Не съм бил роден, когато човек е стъпил на Луната. Със сигурност бих искал децата ми да видят как хората пътуват до Луната и Марс, как политат и изследват нашата Слънчева система“, каза Айзъкман преди полета.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес