Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

60 години междупланетни изследвания

14 декември 2022, 16:53 часа • 1449 прочитания

На днешния ден се навършват точно шест десетилетия от първата успешна междупланетна мисия на човечеството, която дава началото  на проучването на Слънчевата система с автоматични космически апарати.

На 14 декември 1962 г. след 110 дни път от Земята, американската сонда "Маринър 2" прелита на около 34 хил. км от Венера и предава информация за тази планета, включително за нейната изключително плътна атмосфера, съставена предимно от въглероден двуокис. Чрез дистанционно радиометрично изследване е установено, че температурата на венерианската повърхност е около 500 ºC. Инструментите на "Маринър 2" регистрират още, че най-близката до Земята планета не притежава силно магнитно поле и радиационни пояси. На път към Венера апаратът проучва свойствата на междупланетното пространство и прави важни измервания на плътността, скоростта, състава и променливостта на слънчевия вятър.

Мисията е изстреляна на 27 август 1962 г. от Кейп Канаверал, Флорида, с ракета "Атлас". "Маринър 2" е първата успешна междупланетна мисия, извън системата Земя-Луна. Контактът с космическия апарат е загубен на  3. януари 1963 г.  "Маринър 2" и до момента се намира в хелиоцентрична орбита.

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес