Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

25 април 2024, 12:56 часа • 1799 прочитания

Boeing заявиха в сряда (24.04), че са загубили 355 милиона долара, поради спада на приходите през първото тримесечие, още един знак за кризата, обхванала производителя на самолети. Boeing е изправен пред нарастващ контрол върху безопасността на самолетите и обвинения в некачествена работа от нарастващ брой податели на сигнали, съобщава ABC.

Изпълнителният директор Дейвид Калхун казва, че компанията е в „труден момент“ и фокусът й е върху коригирането на производствените проблеми, а не върху финансовите резултати. Ръководителите на компанията бяха принудени да говорят повече за безопасността и по-малко за финансите, откакто панел на кабината на самолет 737 MAX се откъсна и се взриви във въздуха, оставяйки в корпуса дупка през януари.

Калхун става главен изпълнителен директор в началото на 2020 г., докато Boeing се бори да се възстанови от катастрофите с MAX, което накара регулаторите да забранят самолетите по целия свят за почти две години. Компанията смяташе, че е избегнала всякакъв риск от наказателно преследване, когато Министерството на правосъдието се съгласи да не съди компанията за измама, ако тя спазва законите на САЩ за борба с измамите в продължение на три години - период, който приключи през януари.

Още: Китай е напът да прекрати монопола на Airbus и Boeing в доставките на пътнически самолети

Споразуменията

Boeing постига поверителни споразумения със семействата на загиналите пътници, но роднините на загиналите при катастрофата в Етиопия продължават да оказват натиск върху Министерството на правосъдието да преследва компанията във федералния окръжен съд в Тексас, където е заведено споразумението. Напускайки срещата, Пол Касел, адвокат на семействата, казва, че Министерството на правосъдието изглежда решено да защити споразумението, сключено тайно с Boeing. „Ние просто искаме този случай да продължи напред и да оставим съдебните заседатели да решат дали Boeing е престъпник или не“, казва той. Министерството на правосъдието отказва коментар. Федерален съдия и апелативен съд постановиха миналата година, че нямат власт да отменят споразумението с Boeing.

Още: Пътнически самолет със стотици хора на борда се разби до Техеран (ВИДЕО)

Федералната авиационна администрация засили надзора си и даде на Boeing срок до края на май да изготви план за отстраняване на проблеми при производството на самолети 737 MAX. Ричард Абулафия, дългогодишен индустриален анализатор и консултант в AeroDynamic Advisory, казва, че въпреки всички неуспехи Boeing все още има мощна комбинация от продукти с голямо търсене, технологии и хора. Въпреки огромните загуби, около 24 милиарда долара през последните пет години, компанията не е изложена на риск от фалит, казва Абулафия.

Още: След откъснатата врата на самолет: Откриха разхлабени болтове на няколко Boeing 737 Max

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес