Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган оставя Данаил Папазов начело на ТЕЦ Варна

13 август 2024, 20:07 часа • 6689 прочитания

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се отърва от задлъжнелия "ТЕЦ Варна". Едноличен собственик на ТЕЦ-а, дължащ над 40 милиона лв. на държавната „Булгаргаз“, става предишният съдружник на лидера на ДПС Данаил Папазов – бивш министър в кабинета на Пламен Орешарски. Споразумението за прехвърляне на собствеността е вписано в Търговския регистър на 12 август, вчера, и изчаква обработка, съобщава Bird.bg.

Внесеното искане е централата отново да стане собственост на фирма "Сигда" ЕООД. В момента акциите на ТЕЦ-а се държат от "Сигда инвестмънт", в която 30% дял има Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски", а мажоритарен акционер е Ахмед Доган. Доган има дял в "Сигда" ЕООД до 21 октомври, 2019 година, когато излиза от фирмата. През 2017 г. Папазов купи ТЕЦ "Варна" чрез "Сигда" от ЧЕЗ, а през август 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от централата.

Сделката - само три дни след започнало разследване на КПК

Промяната в собствеността е заявена само три дни след като Комисията за борба с корупцията обяви, че разследва как са похарчени парите от кредита за над 148 млн. лв., който бизнесменът Румен Гайтански-Вълка взе от ББР. Според данни на КПК 30 млн. лева от въпросния заем са платени към Търговска банка Д, за да се издължи заем на ТЕЦ "Варна" към финансовата институция. Парите минали през фирма "Кристална вода", която е контролирана от Гайтански. 

Още: Антикорупционната комисия свърза рекордния заем от ББР за Гайтански с дълговете на ТЕЦ-а на Доган

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) съобщи, че "обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Био майнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.", гласи съобщението, като тук името очевидно е Румен Гайтански.

Още: Гайтански и Доган, Доган и Гайтански: По следите могат да вървят само държавни органи

Припомняме, че малката строителна фирма „Пътстройинженеринг“ трябваше да бъде придобита от „Роудуей кънстракшън“ – именно затова ББР са отпуснали заема. Продавач беше известната в публичното пространство „Био майнинг“, свързана с Гайтански. „Био майнинг“ имаше 15-годишна концесия с Югозападното държавно предприятие, която наскоро изненадващо беше прекратена заради "неизпълнени задължения на фирмата". С този договор се появи резиденцията на Гайтански – хотелския комплекс в Държавно ловно стопанство „Искър“. През юли съдът спря събарянето му.

КПК е установила, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

КПК: Продажбата на "Пътстройинженеринг" е ощетила държавата

Обект на разследване от КПК е и осъществената през юли 2024 г. продажба на свързаната с Гайтански „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в град Кърджали търговско дружество. Става въпрос за „Ариете капитал“, която се съгласи да купи на търг за малко над 5 милиона лева строителната фирма - така ББР получи много малка част от търсените от рекордния заем пари.

Още: Държавата не плаща на ТЕЦ-а на Доган: Повторно уточнение 3 месеца по-късно

"От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казват от Антикорупционната комисия.

Още: "Булгаргаз" е разсрочил дълга за милиони на ТЕЦ-а на Доган

Действията по разследването на КПК имат за цел да се установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР. "Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура", обявиха от Антикорупционната комисия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес