Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Boeing призна за престъпна измама, довела до смъртта на 346 души

08 юли 2024, 11:41 часа • 1730 прочитания

Компанията Boeing постигнала споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ относно две фатални катастрофи на самолети 737 MAX преди повече от пет години. Компанията се призна за виновна в престъпна измама. Министерството на правосъдието (МП) съобщи, че производителят на самолети се е съгласил да плати и наказателна глоба в размер на 243,6 млн. долара (190 млн. лв.).

Семействата на загиналите по време на полетите преди пет години обаче разкритикуваха това като „сладка сделка“, която ще позволи на Boeing да избегне пълната отговорност за смъртните случаи. Сега споразумението трябва да бъде одобрено от съдия в САЩ.

Избягване на зрелището на наказателния процес

Като се признава за виновна, компанията ще избегне зрелището на наказателния процес - нещо, за което настояват семействата на жертвите, предава BBC.

Компанията е в криза заради резултатите си по отношение на безопасността след две почти идентични катастрофи със самолети 737 Max през 2018 и 2019 г. Това доведе до глобалното заземяване на самолетите за повече от година.

Още: Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images/Guliver

Измамата

През 2021 г. прокурорите обвиниха Boeing в заговор за измама на регулаторните органи, твърдейки, че е са заблудили Федералната авиационна администрация (FAA) относно своята система за контрол на полета MCAS, която е замесена в двете катастрофи. Администрацията се съгласи да не преследва Boeing, ако компанията плати санкция и успешно завърши тригодишен период на засилено наблюдение и докладване. Но през януари, малко преди този период да изтече, панел на вратата на самолет на Boeing, използван от Alaska Airlines, се взриви скоро след излитането и принуди самолета да се приземи. Никой не пострада при инцидента, но той засили контрола върху това доколко Boeing е постигнал напредък в подобряването на безопасността и качеството си.

Още: Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

През май Министерството на правосъдието заяви, че е установило, че Boeing е нарушил условията на споразумението, което открива възможност за съдебно преследване. Решението на Boeing да се признае за виновен все пак е сериозна черна точка за фирмата, тъй като означава, че компанията, която е виден военен изпълнител за правителството на САЩ, вече има криминално досие. Освен това тя е един от двата най-големи производители на търговски самолети в света.

Пол Касел, адвокат, представляващ някои семейства на хора, загинали по време на полетите през 2018 г. и 2019 г., заяви: „Тази сладка сделка не признава, че заради заговора на Boeing са загинали 346 души.“ Той призова съдията, който оценява сделката, да „отхвърли тази неуместна молба и просто да насрочи делото за публичен съдебен процес, така че всички факти около случая да бъдат изнесени на честен и открит форум пред съдебно жури“.

Поредица от инциденти

Самолетът Boeing 737 MAX на индонезийската авиокомпания Lion Air се разби в края на октомври 2018 г. малко след излитането, при което загинаха всичките 189 души на борда. Само няколко месеца по-късно се разби самолет на Ethiopian Airlines, при което загинаха всичките 157 пътници и екипаж. В споразумението от 2021 г. Boeing се съгласи да плати и 2,5 млрд. долара за разрешаване на въпроса, включително 243 млн. долара наказателна санкция и 500 млн. долара за фонд за жертвите. Сделката възмути членове на семействата, с които не бяха проведени консултации по условията и които призоваха компанията да бъде изправена пред съда.

Проблемите с MCAS не са първият сблъсък на Boeing със закона. От 2015 г. насам тя е платила милиони под формата на санкции на Федералната авиационна администрация за разрешаване на серия от искове за неправилно производство и други проблеми. Компанията също така продължава да се сблъсква с разследвания и съдебни дела, предизвикани от инцидента с полета на Alaska Airlines през януари.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес