Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последни достижения при трансплантацията на костен мозък и стволови клетки

20 май 2024, 10:47 часа
Реклама

Трансплантацията на костен мозък и стволови клетки се смята за медицина на бъдещето поради нейната способност да третира сериозни заболявания на кръвта и разстройства на имунната система, които преди са били трудни за лечение. Тя предоставя възможност за промяна в живота на пациентите, като им дава шанс за изцеление или значително подобряване качеството им на живот. С развитието на техниките за трансплантация и терапии със стволови клетки, тази област на медицината ще продължи да се подобрява и да предлага нови възможности за лечение на различни заболявания.

За напредъка в областта в „Club здраве“ разяснява доц. Ант Узай, хематолог в болница Acibadem Atakent Турция, който е с богата практика в областта на трансплантацията на костен мозък и  лекува пациенти от цял свят с левкемия, лимфоми, миеломи, имунна недостатъчност, таласемия, анемии и множество други заболявания на кръвта. 

„В нашия център се извършват около 200 трансплантации на костен мозък ежегодно, на фона на 350 000 трансплантации в света годишно. Към момента нашият център е номер едно спрямо брой трансплантации в Турция. При нас в Acibadem Atakent Турция се извършват всички видове трансплантация на костен мозък“, посочва доц. Узай.

Най-общо казано има два вида трансплантации на костен мозък – автоложни, при които се използват стволовите клетки на самия пациент и втори вид – алогенни, за които е необходим донор. Спрямо вида донор съществуват 4 типа – първият е с използване на 100% съвместим пряк роднина на болния – майка/баща, брат/сестра. При втория тип – алогенни трансплантации със съвместим несвързан донор има 100% съвместимост с човек, който не е роднина, като тук често се използват банки за костен мозък. Третият вид са хаплоидентични трансплантации, при които се използва материал от роднина, който е над 50% съвместим с пациента. При четвъртия вид се взема материал от пъпна връв на новородено.

Когато говорим за овладяване на болестта се използват предимно автоложни трансплантации, а алогенните са по-подходящи за пълно излекуване на пациента от болести, които могат да доведат до летален край, уточнява още хематологът доц. Узай. И допълва: „след третия месец имаме данни, които сочат с много голяма степен на чувствителност и конкретика дали тази трансплантация е успешна, а окончателният резултат се представя на 18-ия месец. Пациентът обаче чувства подобрението много преди тази година и половина“.

Как се прави разграничение какъв тип донор да се използва, кои са най-големите предизвикателства пред екипа на доц. Узай, както и какво бъдеще се очертава в тази така значима и вълнуваща сфера на здравето – вижте във видеото:

 

 

 

Радина Василева
Радина Василева Отговорен редактор
Новините днес