Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За минималната заплата: "Понякога простото е глупаво и вредно"

15 октомври 2024, 08:22 часа • 781 прочитания

Това заяви лицето на АИКБ Васил Велев, който отново изрази следната позиция относно минималното заплащане в страната: "Минималната работна заплата в България съотнесена към производителността е най-висока". Неговата теза е, че в България производителността е най-ниска в ЕС и точно заради това и заплатите са най-ниски.

Според Велев масово в Европа нямало единна минимална работна заплата, фиксирана от правителството - точно в това, в държавното фиксиране на минималната заплата, Велев вижда големият проблем на "простото, което не е гениално": ССИ: Вдигането на минималната заплата крие сериозни рискове за българската икономика

Има 26% грешка в прилагането на референтната формула за минималната работна заплата. Правителството определя основна минимална заплата, но я сравнява със средната брутна, настоя Велев пред БНТ, визирайки законодателството ни относно Европейската директива за минималните заплати. Има 22% разлика между основна и брутна заплата, а още 4% са заради договорите за контрол, които не трябва да участват, обясни лицето на АИКБ, говорейки и за референтната формула по еврозаконодателството като нещо грешно.

Увеличили сме заплатите в държавния сектор с 27% при инфлация от 1% - ще стане като в Гърция. Затова предложихме замразяване, защото ще спрат да ни дават заеми на финансовите пазари. "Ще дойде МВФ и ще ни даде заем, но ще каже: "Намалете заплатите" и два пъти ги намаляваха (държавните възнаграждения)", заяви Велев.

"Инженери няма. Строители няма. Шофьори няма - само депутати и министри има. Деца, учете математика, за да не правите такива грешки като депутатите", оплака се Васил Велев. Според него, "средният български работодател" се грижел за хората си. Той смята и, че даването на пари на ръка става като се дава минимална работна заплата, която неквалифицирани работници всъщност не могат да изработят.

Още: Директива на ЕС вдига ударно минималната заплата в Румъния

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес