Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези хора създават сценарий след сценарий за сериите на Джеймс Бонд

19 септември 2024, 06:25 часа • 579 прочитания

Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков, коментирайки темата за атаката с пейджъри и уоки-токита, довела до десетки (засега) убити и хиляди ранени бойци на "Хизбула", много от които ослепени - включително иранският посланик в Ливан загуби едното си око.

Зад двете атаки най-вероятно стои страховитата израелска служба "Мосад": Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

Проф. Чуков напомни като пример за възможностите на Израел, че преди време "Мосад" е успял да зарази висш ирански служител с вирус, сложен в дюнер. "Пипалата, паяжината на тези хора е наистина безпрецедентна".

Още: Расте броя на загиналите при втората вълна взривове на комуникационни устройства в Ливан

За случая с пейджърите професорът посочи, че има информация, че те са били прекарвани през скенер и въпреки това от "Хизбула" не са разбрали какво получават. Чуков добави, че според него "Хизбула" е в много тежка ситуация от комуникационна гледна точка. Той коментира, че по неофициална информация поне 14 полеви командири на "Хизбула" са тежко ранени при атаките - а вчера, при погребението на един от синовете на депутат, членуващ в "Хизбула", беше взривено уоки-токи: Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа

Българският разследващ сайт Bird.bg твърди, че смъртоносните пейджъри са доставени от норвежки гражданин, открил бизнес в България. При операцията на 17 септември са загинали 32 души и 3000 са ранени, а при тази на 18 септември са загинали 25 души и са ранени 302 по данни на ливанското здравно министерство.

За финал, проф. Чуков прогнозира, че все пак няма да има пълномащбна война, защото "Хизбула" осъзнава, че Израел има прекалено голямо превъзходство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес