Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Златна роза" 2024 с разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи на млади творци

29 август 2024, 17:26 часа • 787 прочитания

42-рият Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито. Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на културата, НДК – клон Варна и Фонд "Култура" към община Варна.

Фестивалът ще включва 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала в конкурсната програма, както и множество извънконкурсни филми и специални събития.

За първи път тази година ще бъде присъдена специална "Награда на Филмаутор за млади автори до 35 години". Наградата има за цел да отличи и насърчи младите автори, както и да подчертае нуждата от градивна колаборация в създаването на аудиовизуални произведения. Филмаутор вярва, че поощряването на млади творци ще им даде шанс за още по-смели и креативни крачки във филмовото поприще и ще фокусира вниманието им към текущи въпроси относно авторските права. Отличеният филм ще бъде избран от членовете на Управителния съвет на Филмаутор, а наградата ще бъде връчена от председателя на УС на сдружението – Станислав Тодоров-Роги.

Още: 16 години държавата не може да приеме наредба за участието на непълнолетни във филми

Инициативите по време на фестивала

Традиционно и тази година фестивалът организира поредица от дискусии, със следните теми:

"ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКОТО КИНО НА ГОЛЕМИТЕ ФЕСТИВАЛИ", Дискусия с модератор проф. Божидар Манов

"АНТИФАШИЗМЪТ В КИНОТО. ПОЛША И БЪЛГАРИЯ" – Дискусия с проф. Войтек Йожвяк и доц. д-р Александър Донев

"ЛОКАЛНИ ТАЛАНТИ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР: ПЪТЕВОДИТЕЛ" – с участието на Илинка Теодореску, Симона Теохарова и Дейвид Зицлпергер.

Снимка: Златна роза

Фестивалът ще бъде домакин и на представянето на няколко книги, свързани с киното. На 22-ри от 18 часа в Социалната чайна ще бъде представена книгата "Между два кадъра" от Деян Статулов. На 24-ти от 18 часа в Bookstore ще бъдат представени две книги от Иван Черкелов: "Иван Черкелов. Портрети, разговори, рецензии, спомени" - съставител Геновева Димитрова и "Иван Черкелов. Сценарии" – съставител Ирина Черкелова. На 25-и в 16:30 часа ще бъдат представени две книги на Людмил Тодоров във фоайето на ФКЦ - "Посланичката" – новели и "От какавидата до пеперудата. Непубликувано" – сценарии.

Още: Цветана Манева е лице на фестивала "Златна роза" 2024, Захари Карабашлиев - председател на журито

Снимка: Златна роза

Нов формат прожекции - Pop-Up-Cineplex/Бягащи кучета ще се проведе в алтернативни пространства извън ФКЦ (Bookstore и ReBonkers). Специалната панорама предлага поглед към новата вълна в българското кино от 90-те години, преосмислени през 2024 г. Инициативата включва култови филми като "Парчета любов", "Аз, графинята", "Закъсняло пълнолуние", "Тишина", а "Бягащи кучета" ще бъде представен в специална прожекция с коментар на живо от някои от авторите на филма.

Съпътстващите събития включват и издание на форума "Кино за ученици" на ARTE URBANA COLLECTIF. В рамките на този формат ще предложим серия от специализирани прожекции за учащи. Филмите ще бъдат последвани от образователни дискусии, които провокират осмислянето им не само като произведения на изкуството, но и като част от обществените процеси в България. Зрителите ще получат и ценни знания за различните аспекти на киноизкуството.

Още: Български филм е на полуфинала на студентските "Оскар"-и

Предизвикателството

И накрая, във фестивала влиза и издание на "Предизвикателството" - формат, който ангажира млади и амбициозни творци, като им предоставя платформа за изява и съревнование. Участниците ще бъдат предизвикани да създадат кратък филм на зададена тема в рамките на определено време. Най-добрите продукции ще бъдат оценявани от жури, съставено от утвърдени професионалисти – Веселка Кирякова (продуцент), Симеон Венциславов (сценарист), Николай Мутафчиев (режисьор и продуцент) и Кристина Верославова (актриса и продуцент), а победителите ще получат ценни награди и възможността да представят своите творби на престижни кинофестивали.

Повече информация ще откриете на официалния сайт на фестивала.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес