Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път на "Златна роза" ще има конкурс за телевизионен сериал

09 юни 2023, 17:40 часа
Реклама

Традиционно, 41-то издание на най-стария национален кинофестивал "Златна роза" (Варна) тази есен, от 20 до 28 септември, ще предложи представителна селекция от пълнометражно и късометражно игрално кино на български творци и копродукции с българско участие, изложби, посветени на актьорите, които ще помним, представяния на книги, кръгли маси и дискусии, концерти, партита, незабравими срещи с любими звезди. Това съобщиха за БТА от Националния филмов център (НФЦ).

По думите им в конкурсните програми ще бъдат включени не повече от 16 пълнометражни, 15 късометражни филма и три телевизионни сериала (създадени по филмов способ). В паралелната секция "Открити хоризонти" ще бъдат включени пълнометражни и късометражни филми, разширяващи многообразието от гледни точки към съвременното българско игрално кино. Всички филми от двете програми ще бъдат обект на предварителна селекция.

Новото тази година е провеждането за пръв път в рамките на фестивала на конкурс за най-добър телевизионен сериал. Право да кандидатстват имат продукции, създадени от септември 2022 до септември 2023 г. включително, както и телевизионни сериали, неизлъчвани до началото на предстоящия фестивал. 

Организаторите открехват завесата към имената на жури и представят двама от участниците в него. Единият е Стефан Вълдобрев – театрален и филмов актьор, композитор, музикант и певец, кинорежисьор, носител на наградата за най-добър актьор от фестивала "Златна роза" (2004) за ролята си във филма "Изпепеляване" (реж. Станимир Трифонов).

Проф. Дина Йорданова е другият член на журито. Тя е филмов изследовател и кинокритик, преподавател и създател на програмата по филмови изследвания в университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, водещ специалист в областите на балканското и източноевропейското кино, кинофестивалите по света и глобалните филмови мрежи.

ОЩЕ: Новият български филм "Анна" с Радина Кърджилова ще докосне поне 15% от населението на България (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес