Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Варна започва Международният филмов фестивал "Любовта е лудост"

23 август 2024, 10:39 часа • 942 прочитания

Днес в морската столица Варна започва Международният филмов фестивал "Любовта е лудост", който ще превърне града във филмов център. Фестивалът ще продължи до 1 септември.

В програмата са включени най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Официалното откриване на фестивала е от 19:00 ч. днес, 23 август, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с филма, който участва в конкурсната програма – "Все още има утре". Продукцията се ползва с позитивен отзвук и сред критиците и вече е носител на националната филмова награда на Италия "Давид на Донатело" в пет от основните категории, вкл. за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля. Закриването на официалната програма ще е на 30 август с филма "Болеро".

Още: Сградата на бившето руско консулство във Варна става детска градина

Конкурсната програма

Общо 12 филма ще участват в конкурсната програма на "Любовта е лудост" тази година. Председател на тричленното международно жури е Момчил Карамитев.

За наградите на филмовият фестивал ще се състезават още: българският филм "Край реката", полският "Празник на огъня", "Синове" - от селекцията на кинофестивала в Кан’2024, "Моят чудесен непознат", "От Хилде, с любов" - част от конкурсна програма на Берлинале’2024. Сред филмите са още "Любимата ми торта" - отличен с наградата на международната филмова критика на тазгодишното Берлинале, "Любовна лодка", "Семейство", френският филм "Извън сезона" - от състезателната програма на кинофестивала във Венеция’2023, както и "Сбогом, Буенос Айрес" и унгарският филм "Някои птици".

Снимка: Krassimir Ivanoff/Facebook

Специален гост на тазгодишното издание ще бъде италианският актьор Франко Неро, който ще бъде удостоен с Почетния знак на кмета на Варна от 17 часа днес, 23 август, пред зала "Варна" на Общината. След церемонията двамата официално ще открият Международния фестивал "Любовта е лудост", предава БГНЕС.

Още: Младежки киноклуб в кино "Влайкова": Опознай българските филми, заснети в София

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес