Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктор Божинов: Измамна схема стои зад избора на филма "Триумф" за предложение за "Оскар"

02 октомври 2024, 16:10 часа • 595 прочитания

Режисьорът Виктор Божинов твърди, че филмът "Триумф", който е българското предложение за "Оскар" за международен филм, е покрил само проформа важно изискване на Американската филмова академия.

Според Божинов едно от изискванията е филмът-кандидат за международен "Оскар" "да бъде разпространен комерсиално в продължение на 7 дни в редовни прожекции и поне едно кино, за печалба на продуцента. Този показ трябва да е реализиран до 30.09.". Режисьорът казва, че на теория "Триумф" е изпълнил този показател, но на практика е осъществена схема, извършена "типично по български".

Още: Филмът "Триумф" е големият победител на фестивала "Златна роза" (ВИДЕО)

Той обяснява: "Триумф" е прожектиран паралелно със "Златна роза", като за най-нетърпеливите киномани във Враца имало прожекция от 8.50 сутринта в събота! Програмираните слотове са точно с продължителността на филма - 97 мин. с пауза от 3 минути преди следващата прожекция. Да не говорим, че на всички други прожекции е обявена и цената на билета, но за "Триумф" не е. Филмът дори няма трейлър, нито плакат! Резултатите от прожекциите за цялата седмица са 36 зрители и 288 лева приход!", пише Божинов в своя профил във Facebook и прилага афиш на Общинска зала - гр. Враца Кино Метропол за периода 20 - 27 септември, от който се вижда програмацията на "Триумф".

Източник: Victor Bojinov/Facebook

Според Виктор Божинов подобна "хитрина" е практика и се е случвало и в предишни години. "Пожелавам на този филм и неговите автори триумф, но без схеми, манипулации и административни хватки! Просто можеше да бъде предложен догодина, но за догодина ще има други конкуренти и по-добре да не си пречат.", смята още режисьорът.

Баща ми, светла му памет, казваше, че човек трябва да има принципи, които да защитава! ❓️Без да съм гледал "Триумф" -...

Posted by Victor Bojinov on Monday 30 September 2024

Трябва ли да си мълчи гилдията?

В публикацията си във Facebook Виктор Божинов говори и за цялостното състояние на гилдията, като уточнява, че повечето хора от този бранш дълбоко го ненавиждат, "но не мога да си мълча при безпардонното поругаване на всички възможни, писани и неписани правила! Не мога да приема факта, че тоталната липса на морал и справедливост вече е закономерно правило!".

Според него от няколко години определени хора от гилдията са наложили своето виждане за това как трябва да работи "българската филмова индустрия", но е време колегите от бранша да се върнат към "добрите практики, коректни отношения и взаимно уважение и толерантност".

Още: Виктор Божинов: В българското кино не е имало по-критичен период (ВИДЕО)

Божинов задава и няколко въпроса към своите колеги:

  1. Уважаеми колеги, по-голямата част, съгласни ли сте да съществувате в система, в която сте просто масовка?
  2. Съгласни ли сте да се опитвате да работите в система, в която правилата се нагласят според нуждата и конюнктурата?
  3. Или е по-важно да не създавате проблеми, за да не ви нарочат, че не сте от "нашите"? Да бъдете удобни и угодни?
Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес