Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виго Мортенсен ще получи почетна награда на фестивала в Карлови Вари

20 юни 2024, 12:55 часа • 715 прочитания

Актьорът Виго Мортенсен, познат с ролята на Арагорн в поредицата "Властелинът на пръстените", ще получи почетна награда на чешкия кинофестивал в Карлови Вари, съобщи АФП, позовавайки се на организаторите.

Американско-датският актьор и режисьор, който е на 65 години, ще получи наградата по време на церемонията по откриването на 28 юни, обяви президентът на фестивала - актьорът Иржи Бартошка. Виго Мортенсен ще представи филма "До края на света" на фестивала. Мортенсен е режисьор и играе една от главните роли в продукцията.

Още звезди в Карлови Вари

Още: Ето кога е премиерата на филма за Формула 1 с Брад Пит

Сред другите звезди на киното, поканени в Карлови Вари, са актьорът Клайв Оуен ("Отблизо", "Sin City: Град на греха") и режисьорът Стивън Содърбърг ("Ерин Брокович", "Трафик"). Содърбърг ще представи филмите си, посветени на живота на родения в Прага писател Франц Кафка. Оуен и Содърбърг също ще получат награди на президента на фестивала. Актьорът Джефри Ръш, който е носител на награда "Оскар" за ролята си в "Блясък", е сред членовете на журито.

Припомняме, че филмът "Безветрие" на режисьор Павел Г. Веснаков е селектиран в състезателната програма "Проксима" на фестивала.

Петдесет и осмото издание на фестивала в Карлови Вари ще се проведе от 28 юни до 6 юли. През миналата година събитието в спа курорта в Западна Чехия привлече повече от 123 хил. посетители, пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес