Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Теория за всичко" - уникален разказ за брилянтен ум

21 януари 2015, 18:15 часа • 49291 прочитания

Знаете ли кой е Стивън Хокинг? Предполагам, че ще се сетите за човека, който не може да ходи и използва мобилизирана количка, за човека, който не може да говори и използва машина, за да сподели мислите си. Но по-важното е, че това е човек, който постига мечтите си и се бори за живота си, независимо от коварната болет, която го покосява в ранни години.

През 1963 г., когато е на 21 години, Стивън Хокинг получава диагноза болест на Лу Гериг, или болест на моторните неврони (прогресивна и почти неотменно фатална болест, която засяга мускулите на цялото тяло - бел.ред.). Тогава лекарите предвиждат, че той ще живее само още няколко месеца. На 8 януари, неделя, бившият Лукасов професор по математика и теоретична физика в университета в Кеймбридж навърши юбилейните 70 години, с което за пореден път потвърди, че той е не само един от най-великите физици след Айнщайн, но и истинско медицинско чудо.

Животът на Хокинг е съпътстван от върхове и спадове. Развежда се със съпругата си през 1990 г. след 26 години брак. Пет години след това се жени повторно за една от медицинските сестри, които се грижат за него. Техният 11-годишен брак завършва също с развод, но на фона на обвинение, че професорът е бил жертва на нападение по време на връзката си, което той отрича.

След толкова години Хокинг е вече дядо на трима внуци и продължава да търси нови предизвикателства. Неотдавна изпита какво е да пътуваш в Космоса при нулева гравитация в специално изработен самолет. Що се отнася до физическото му здраве, той остава оптимист.

ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО е невероятната история на един от най-великите умове на всички времена – астрофизикът Стивън Хокинг и любовта му към състудентката му от Кембридж Джейн Уайлд.

Здравият и жизнен младеж получава разтърсваща диагноза на 21 години. С любящата Джейн до себе си, Стивън се заема с най-амбициозната си научна работа – да изучава това, с което разполага най-малко, а именно времето. Заедно те надвиват прогнозите, като поставят нови основи в медицината и науката и постигат повече, отколкото който и да е човек си е мечтал. Филмът е по мемоарите на Джейн Хокинг и е режисиран от носителя на Оскар Джеймс Марш.

В ролята на професор Хокинг се превъплъщава талантливият Еди Редмейн. Той има редица силни роли в театрални постановки и филми, като изпълнението му в "Теорията на всичко" определено е сред тях.

Актьорът брилянтно изиграва ролята на известния учен Стивън Хокинг, спечелвайки си много фенове и положителни оценки от критиците. Еди е не само талантлив, но и голям чаровник.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес