Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Теодор Ушев с награда от престижен италиански фестивал (СНИМКА)

10 юли 2024, 12:19 часа • 2533 прочитания

Теодор Ушев ще получи наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г. на фестивала Animaphix на 22 юли. Това съобщи самият той в социалните мрежи и уточни, че отличието се връчва за цялостната му кариера.

"Щастлив съм да споделя, че на 22и юли в Сицилия ще ми бъде връчена Наградата "Ренато Гутузо" за 2024. Наградата на името на знаменития италиански художник се връчва от Associazione Culrurale QB, фестивала Animaphix, Музея на Гутузо в родния му град Багерия и семейството на художника.

Като мотив за присъждането на тази награда за цялостна кариера се споменава " за принос в развитието на рисуваното движещо се изображение и неспирен интерес към случващото се в света в неговите филми...", пише Ушев и добавя, че ще подреди излжоба в Музея на Гутузо, както и че ще има специална ретроспектива с негови филми, а фестивалът ще се открие със синеконцерт със създадена от Ушев анимация и музикален акомпанимент на именития виолончелист Giovanni Sollima.

Щастлив съм да споделя, че на 22и юли в Сицилия ще ми бъде връчена Наградата "Ренато Гутузо" за 2024. Наградата на името...

Posted by Theodore Ushev on Monday 8 July 2024

Ушев добавя: "За мен това е огромна чест, тъй като работите на Ренато Гутузо изиграха огромна роля във формирането ми като художник и артист (ако не сте запознати с творчеството на артиста, Националната Галерия "Квадрат 500" притежава негови картини)".

Още: Тео Ушев: Лидерите на "Възраждане" отдавна трябваше да са в затвора

За изложбата на Теодор Ушев

Изложбата предлага изчерпателен преглед на творчеството му и на иновациите, белязали кариерата му, като включва почти всички филми, които той е създал за четвърт век - от "Тауър Бауър" (2005) през "Друкс Флукс" (2008) и "Глория Виктория" (2012) до номинирания за "Оскар" за късометражен анимационен филм "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата", който попада в краткия списък за наградата на американската киноакадемия в същата категория и е смятан за един от върховете в кариерата на Ушев. "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" са по едноименните творби на Георги Господинов, пише БТА, цитирайки официалния сайт на фестивала. 

В зоната за виртуална реалност зрителите ще могат да се насладят на потапящото преживяване, което ще им предложи VR версията на "Сляпата Вайша".

#𝗔𝗙𝗙𝟭𝟬 > 𝗣𝗥𝗘𝗠𝗜𝗢 𝗥𝗘𝗡𝗔𝗧𝗢 𝗚𝗨𝗧𝗧𝗨𝗦𝗢 𝟮𝟬𝟮𝟰 🏆 🔷 Sarà consegnato al pluripremiato regista ed artista bulgaro-canadese, Theodore...

Posted by Animaphix Film Festival on Friday 5 July 2024

Още: Теодор Ушев: С действия и статуси позволихме на руското посолство да ни управлява по време на война

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес