Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ретроспектива на Фолкер Шльондорф започва в Гьоте-институт и Дом на киното

11 март 2023, 14:39 часа • 1373 прочитания

Ретроспективата от филми на носителя на награда "Оскар" и "Златна палма" Фолкер Шльондорф започва в понеделник в Гьоте-институт в София. На откриването на 27-ия София Филм Фест режисьорът ще представи лично своя най-нов филм "Повелителят на горите". 

Световноизвестният 83-годишен режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф, носител на Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното, през годините е представял и други свои филмови творби пред публиката в България. В залата на Гьоте-институт ще бъдат прожектирани няколко филма от богатото му творчество в партньорство с германската културна институтиция. Прожекциите там са с вход СВОБОДЕН. 

Стартът е на 13 март, понеделник, в 19:00 часа, с пълнометражния дебют на легендарния режисьор – "Младият Тьорлес", който пресъздава отношенията между момчетата в пансион в предвоенна Австро-Унгария, които се поддават на изкушението да измъчват, унижават и оскърбяват един от тях; Тьорлес не участва в отмъщението, но резервирано коментира поведението на останалите. Филмът печели наградата на FIPRESCI в Кан през далечната 1966 година и е задължителен за всички, които имат специално отношение към историята на киното.

ОЩЕ: Жури, програми, акценти и гости - всичко за 27-ия София Филм Фест (ВИДЕО)

Във втория пълнометражен филм на Шльондорф - "Случайно и преднамерено убийство" звучи музиката, композирана за тази история от Брайън Джоунс, който е един от основателите на The Rolling Stones. Сюжетът се завихря около убийството на бивш любовник и опитите на виновната за инцидента млада жена (за ролята е избрана неустоимата Анита Паленберг, партньорка на Джоунс по това време) да се отърве от тялото му. Филмът има номинация за "Златна палма" в Кан през 1967 г., а прожекцията му в Гьоте-институт е на 14 март, вторник, от 19:00 часа.

Третият филм, включен в ретроспективата на Шльондорф в Гьоте-институт, е "Тишина след изстрела", който ще бъде представен на 15 март, сряда, от 19:00 часа. Историята е разказ за някогашните терористи от 80-те години, техния "нов" живот под прикритие в ГДР и разкриването им след обединението на Германия. Филмът е отличен с наградата "Синият ангел" за най-добър европейски филм в конкурса на Берлинале през 2000 г. и получава "Сребърна мечка" за най-добра актриса.

"Тенекиеният барабан", снимка: Арт Фест

На 17 март, петък, от 20:00 часа в Дом на киното програмата на София Филм Фест предлага истинско изкушение за киноманите – режисьорската версия на звезния филм на Фолкер Шльондорф "Тенекиеният барабан", удостоен със "Златна палма" в Кан през 1979 година и "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, представен лично от неговия автор. Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, филмовият разказ проследява възхода и рухването на Третия Райх, видени през очите на малкия Оскар.

Най-новият филм на Фолкер Шльондорф - "Повелителят на горите", портрет на забележителния австралийски агроном Тони Ринаудо, удостоен през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приз Right Livelihood, открива 27-ия София Филм Фест на 16 март от 19:00 часа, в Зала 1 на НДК. Самият Шльондорф ще бъде специален гост на гала вечерта и ще засади първото дърво в "Гората на София Филм Фест".

Фолкер Шльондорф, снимка: Арт Фест

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф започва кариерата си с легенди като Луи Мал, Ален Рене, Жан-Пиер Мелвил. Той е един от основателите на движението Ново германско кино в края на 60-те години на ХХ век, заедно с творци като Вернер Херцог, Вим Вендерс, Маргарете фон Трота, Райнер Вернер Фасбиндер. Автор е на шедьоври като "Една любов на Суан", "Хомо Фабер", "Палмето", "Тенекиеният барабан" и много други.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес